Slovenija se pogovarja: glavni izzivi na področju gospodarstva in kmetijstva

DELI:
22.02.2018, NSi

Vodstvo NSi se je danes sestalo s predstavniki Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) ter predsednikom Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS). Pogovori so bili namenjeni seznanitvi z glavnimi problemi in predstavitvi možnih rešitev na posameznih področjih.

Predsednik SBC Marjan Batagelj in izvršni direktor kluba Goran Novković sta opozorila, da slovensko poslovno okolje še vedno ni naklonjeno gospodarstvu in ne spodbuja novih investicij in podjetništva. Izpostavljen je bil tudi problem nizkih plač zaposlenih v Sloveniji in zastarele delovno-pravne zakonodaje. Kot je dejal v. d. predsednika NSi Matej Tonin je stranka v novem programu za problem nizkih plač pripravila jasno rešitev. »Višje neto plače, brez da bi ob tem dodatno obremenili gospodarstvo ali ogrozili pokojninsko in zdravstveno blagajno, je mogoče zagotoviti z višjo splošno dohodninsko olajšavo,« je pojasnil Tonin in dodal, NSi v nedavno predstavljenem programu stranke predstavlja še celo vrsto drugih ukrepov, s katerimi bo mogoče modernizirati ključne sisteme v državi in ljudem dvigniti standard življenja. Program, ki je še v javni obravnavi, si lahko natančneje preberete TUKAJ.

Sestanka so se v močni delegaciji NSi udeležili tudi Milan Matos, predsednik Gospodarskega kluba mag. Pavel Reberc, podpredsednik mag. Valentin Hajdinjak, glavni tajnik Robert Ilc in vodja poslanske skupine Jožef Horvat.

Klimatskim spremembam se moramo prilagoditi

Predsednik KGZS Cvetko Zupančič je poudaril, da naravne nesreče, ki so posledica klimatskih sprememb kmete močno obremenjujejo, zato bo potrebno ustvariti instrumente, ki jim bodo nudili več finančne varnosti. Dotaknil se je tudi samooskrbe, kjer ima Slovenija veliko potenciala, a ga zaradi številnih elementov ne uspe uresničiti in ponuditi zadostnih količin kvalitetne, lokalno pridelane hrane. Omenjena je bila tudi škoda v slovenskih gozdovih, ki so jo po žledolomu povzročili podlubniki in v zvezi s tem je poslanka Iva Dimic dejala, da je NSi prav zato sklicala že več nujnih sej parlamentarnih odborov ter od ministrstva in vlade zahtevala odgovore in rešitve za nastalo situacijo.

Sestanka so se udeležili tudi glavni tajnik NSi Robert Ilc, predsednik strokovnega odbora za kmetijstvo pri NSi Janez Beja in poslanka NSi Iva Dimic.