Slovenija potrebuje več zaveznikov in višja sredstva za obrambo

DELI:
06.04.2018, NSi

Na današnji novinarski konferenci je vodstvo NSi s predsedujočim Matejem Toninom, podpredsednikom Valentinom Hajdinjakom in vodjo poslanske skupine Jožefom Horvatom predstavilo zunanjo in obrambno politiko prenovljenega programa NSi.

Prepričani smo, da je za boljšo zunanjo in obrambno politiko potrebno dvigniti obrambni proračun ter začeti graditi zavezništva. Predvsem pa končati z izgubljeno zunanjo politiko Karla Erjavca in izboljšati razmere v Slovenski vojski.

Dvignimo obrambni proračun in izgradimo zavezništva

Matej Tonin je v začetku povedal, da za boljše delovanje obrambnega sistema potrebujemo prenovljeno Slovensko vojsko. Predstavil je rešitve NSi za to, da bi takšno vojsko tudi dobili. »V NSi bomo dvignili obrambni proračun in vojake izvzeli iz enotnega plačnega sistema,« je povedal predsedujoči NSi.

Prepričan je, da če želimo narediti slovensko zunanjo politiko samozavestnejšo, potem potrebujemo močna zavezništva. Zavzel se je za gradnjo zavezništva, ki ga je imenoval “Plečnikov trikotnik”. Gre za zavezništvo med Slovenijo, Avstrijo in Češko.

Popravnega izpita za Slovensko vojsko ni več

Vodja strokovnega odbora NSi za obrambo Valentin Hajdinjak je predstavil program obrambne in varnostne politike NSi. V začetku je povedal, da Slovensko vojsko potrebujemo, prepričan pa je, da jo moramo zgraditi na novo. Prvi ukrep, ki ga je potrebno storiti, je povečati obrambni proračun.

»Takoj je treba zagotoviti vse pogoje, da se ocene Slovenske vojske izboljšajo. Popravnega izpita ne bo več. V NSi smo zato pripravili izčrpen program tudi na področju obrambe in varnosti,« je povedal Valentin Hajdinjak in dodal 10 točk iz programa NSi, ki bi vojski pomagali do tega, da postane moderna.

Prepričan je tudi, da je še kako pomembno, da Slovenska vojska ostane del zavezništva Nato, saj nam članstvo omogoča delitev bremen in lažje zagotavljanje varnosti.

Zaenkrat je Slovenija varna država, a podpredsednik NSi je prepričan, da je prav v mirnem času potrebno skrbeti za to, da država ne bi postala kar naenkrat ogrožena. »Če se razmere v mednarodni skupnosti bistveno spremenijo, potrebujemo močno Slovensko vojsko. Ukrepati pa moramo zdaj,« je prepričan in dodal: »Slovenija mora tudi v prihodnje sodelovati v mednarodnih aktivnostih ter pomagati pri zagotavljanju miru po svetu, predvsem na Balkanu.«

Zunanja politika Karla Erjavca je izgubljena zunanja politika

Jožef Horvat je v začetku povedal, da je zunanja politika ena najpomembnejših politik vsake države, saj se z njo gradijo zavezništva. »Kako je z zavezništvi Slovenije lahko oceni vsak sam . V NSi se sprašujemo ali nam države, ki so nam verjele leta 1991, verjamejo tudi danes?« se je vprašal Horvat in dodal: »Zunanja politika pod vodstvom Karla Erjavca je izgubljena zunanja politika.«

Dotaknil se je tudi aktualnih problematik na zunanjepolitičnem področju, kjer se mu očita, da ni dovolil razprave o Palestini. »Ta razprava je potekala več ur že na prejšnjih sejah. Ker pa vlada ni zagotovila zakonitosti sklepa, sem moral zadevo v skladu s poslovnikom zaključiti. Od vlade smo več kot zahtevali predlog sklepa o priznanju Palestine. Tega nismo dočakali. Seja, ki jo je sklical Brglez, je bila nezakonita in sramotna za slovensko politiko,« je jasno povedal Jožef Horvat in dodal:

»Meni se večkrat očita  da sem jaz tisti, ki zavira priznanje Palestine. To ni res. To so zlonamerna podtikanja. Le vlada je tisti kvalificirani predlagatelj, ki lahko državnemu zboru predlaga priznanje Palestine. Pritisk bi morali vršiti na Mira Cerarja in vlado, ne pa name,« je prepričan Jožef Horvat.

Vodja poslanske skupine NSi obžaluje, da je celotno dogajanje v zvezi s priznanjem Palestine prišlo tako daleč, da mu strežejo po življenju. Včeraj je namreč anonimne grožnje, ki jih je prejel po pošti, prijavil policiji.

Celotno novinarsko konferenco si lahko ogledate v spodnjem videu.

Novinarska konferenca NSi ob predstavitvi programa NSi

[V ŽIVO] Novinarska konferenca NSi. 🎙🇸🇮

Objavil/a NSi dne Petek, 06. april 2018