SLOVENIJA NAPREDUJE TAKRAT, KO SMO ENOTNI IN POVEZANI

DELI:
19.10.2022, NSi

»Kot predsednik republike bi si prizadeval za pomiritev in spravo. Poklonil bi se umrlim na obeh straneh, ki so verjeli, da so se iskreno borili za Slovenijo. Ostro obsojam izvensodne poboje, ki so se zgodili pred 80. leti in so še vedno predmet razdvajanja Slovenk in Slovencev,« je bil uvodoma jasen Janez Cigler Kralj na soočenju za portal N1.

Izrazil je tudi željo, da bi kot predsednik skrbel za povezovanje in ne razdvajanje. »Želim biti povezovalen in dialoški tudi do ljudi iz nasprotnega političnega pola. Predsednik republike mora dati interes države ter vseh državljank in državljanov na prvo mesto. Vsakemu želim dati občutek, da sem njen/njegov predsednik. S svojimi dejanji pa si želim pridobiti zaupanje vseh ljudi,« je poudaril Cigler Kralj.

NSi je z vložitvijo posvetovalnega referenduma zaustavila znižanje plač vsem pridnim in delovnim ljudem

Janez Cigler Kralj se je v nadaljevanju jasno zavzel za delovne in pridne ljudi, ki bi bili oškodovani zaradi napovedane vladne davčne reforme. »Želimo zaščititi predvsem srednji sloj in normirance, katerim se v novi davčni reformi napoveduje veliko poslabšanje položaja. Zaustavitev teh škodljivih ukrepov smo dosegli z vložitvijo posvetovalnega referenduma. V teh težkih časih se vlada namesto, da pomaga ljudem, raje ukvarja s kadrovskimi čistkami. To pa je povsem zgrešeno,« je na kritično stanje opozoril kandidat.

Novinarja je med drugim zanimalo tudi stališče kandidatov o plačnem sistemu v javnem sektorju. Cigler Kralj je poudaril, da je v času svojega ministrovanja vodil odprt dialog z vsemi deležniki v Ekonomsko socialnem svetu. »Morali smo iti v pogajanja s sindikati, ker smo želeli izpolniti zaveze, ki smo jih imeli do socialnih partnerjev. Ena izmed teh je bila tudi povišanje plač tistim, ki so bili v prvih bojnih vrstah v boju s Covidu. To smo tudi naredili. Anomalije v javnem plačnem sistemu pa bomo odpravili šele, ko ga bomo razdelili na več podsistemov in posamezne sektorje primerno ločili med seboj,« je dodal.

V zaključku oddaje pa je zagotovil, da glas zanj glas za samozavestno, varno in enotno Slovenijo.