Slovenija naj ob tveganju povečanja ilegalnih migracij zagotovi varnost in javni red

DELI:
27.03.2018, NSi

Ena od najpomembnejših nalog države je vsekakor zagotavljanje varnosti njenih državljanov. Zato so poslanci NSi so v okviru razprave o Zakonu o mednarodni zaščiti opozorili na dolžnost države, da v obdobju povečanja tveganja ilegalnih migracij zagotovi javni red in notranjo varnost.

Zvonko Lah je spomnil na pasivnost institucij Evropske unije pri soočanju z vprašanjem ilegalnih migracij: »Ker skupna evropska politika v odnosu do migrantske krize ne deluje, mora tudi Slovenija ukrepati sama, tako da bo zavarovala svojo suverenost in zagotovila varnost državljanov.« Ob tem je poudaril, da Slovenija kot demokratična, pravna in suverena država, ne sme privoliti v koncept prostega in nekontroliranega priseljevanja v Evropsko unijo.

Poslanci NSi so opozorili tudi na široko opredeljeno možnost združevanja družinskih članov, ki v naših zakonih daje možnost za združitev veliko širšemu krogu ljudi kot direktiva EU.

Ljudmila Novak je izpostavila, da moramo beguncem, ki so v življenjski nevarnosti, pomagati, za to pa je nujno razlikovanje med begunci in ilegalnimi migranti. Ob tem je dodala: »Sem proti temu, da ščitimo ilegalne prihode migrantov, trgovino z ljudmi in tihotapce, ki služijo na račun stiske ljudi.« Svojo razpravo je zaključila z besedami: »Bodimo solidarni, ne pa nespametni.«