SLOVENIJA MORA BOLJ ODLOČNO OBSODITI NAPAD HAMASA IN PRIZNATI IZRAELU PRAVICO, DA SE BRANI

DELI:
11.10.2023, NSi

Svet te dni pretresajo prizori napada teroristične organizacije Hamas na Izrael. Brutalen napad so obsodile številne države po svetu, v NSi pa smo zaradi mlačnega odziva slovenskega zunanjega ministrstva zahtevali uvrstitev obravnave te teme na seji odbora državnega zbora za zunanjo politiko.

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je teroristični napad gibanja Hamas v svoji razpravi označil kot barbarsko in zahrbtno dejanje. »Za obsežen teroristični napad Hamasa na izraelske civiliste ni in ne sme biti opravičila. Gre za zahrbtno dejanje, ki je v nasprotju z vsemi moralnimi normami ter  človekovimi pravicami in mednarodnimi dogovori. Tudi Slovenija kot država mora bolj odločno obsoditi to teroristično dejanje in priznati Izraelu pravico, da se brani,« je dejal Vrtovec.

Jožef Horvat je dejal, da gre za teroristični napad Hamasa na Izrael in spomnil na pomembnost enotnosti pri obsodbi teh zločinov. »Pomembno je, da smo glede obsodbe teh grozljivih zločinov enotni. Skrbi pa nas odnos stranke Levica, ki je tudi sedaj poskrbela, da politika ni enotna glede zunanjepolitičnih vprašanj. Z neenotno obsodbo škodujemo ugledu naše države v mednarodni skupnosti,« je opozoril.

Poslanca sta se strinjala, da vodja poslanske skupine Levica, ki je ministrico za zunanje zadeve pozval, naj aktivno pristopi h kampanji za obsodbo Izraela kot ene največjih kršiteljic mednarodnega prava in kolonialno silo znotraj EU, vključno z uvedbo sankcij, ter prične s postopki za priznanje Palestine kot neodvisne in samostojne države, dela Sloveniji veliko škodo. Slovenijo bi se s tem lahko uvrstilo med sovražne države, to pa bi pomenilo izgubo ugleda v mednarodni skupnosti.

Svoje misli je ob izbruhu konflikta strnil tudi predsednik NSi Matej Tonin na družbenem omrežju X:

Na seji odbora so bili sprejeti tudi naslednji sklepi: