SLOVENIJA JE PREBOGATA DRŽAVA, DA BI LJUDJE UMIRALI ZARADI SLABE ORGANIZACIJE ZDRAVSTVENEGA SISTEMA

DELI:
20.01.2023, NSi

V kolikor želi ta vlada resnično narediti nekaj velikega in doseči uspešne reforme na področju zdravstva, potem je nujno potrebno vključiti v pripravo sprememb tudi opozicijo in vse ostale deležnike. Če želimo doseči boljše rezultate na področju zdravstva, dodatno metanje denarja v zdravstveni sistem problema ne bo odpravilo, je bil na gostovanju v oddaji Tarča jasen predsednik NSi Matej Tonin. V slovenski zgodovini sta bila plebiscit ter vključevanje v  Evropsko unijo dva izjemno velika in uspešna projekta kjer se je politika poenotila in s skupnimi močmi težila k istemu cilju. Tako bi morali narediti tudi pri tej izjemno pomembni reformi.

Ključna ideološka skrb levih strank ne bi smela biti skrb za državni zdravstveni sistem

Navkljub vsem besedam o branjenju javnega zdravstva in da leva stran slovenskega parlamenta javnega zdravstva ne da, trenutno tečejo stvari tako, da se zdravstvo pospešeno privatizira. Zlasti ljudje iz levih krogov ustanavljajo zasebne zdravstvene zavode, ker se nič ne spremeni. Javno zdravstvo je namreč vsak dan težje dostopno, zato ljudje iščejo pomoč v zasebnih zavodih. »V Slovenijo želimo pripeljati koncepte, ki veljajo v Avstriji, v Nemčiji in Švici ter na njihovih primerih reorganizirati delovanje slovenskega zdravstvenega sistema. Jaz sem prepričan, da za nekaj, kar deluje v Avstriji ali pa v Nemčiji, ni nobenega razloga, da ne bi delovalo tudi v Sloveniji. Prenehajmo s poudarjanjem kubanskega zdravstva ali pa venezuelskega, ampak pripeljimo zahodno evropske koncepte v Slovenijo. In ko bomo mi začeli stvari delati drugače in ne zgolj samo metati denar v ta zdravstveni sistem, potem lahko pričakujemo prave spremembe in prave reforme. Do takrat bo to zgolj in samo pesek v oči. Mi težko vztrajamo na konceptih iz 80. let. ZZZS je nek socialistični mastodont, ki je morda v 80. letih bil super, danes, za današnje čase in v današnjih razmerah pa je to absolutno zastarela, neprimerna institucija« je bil jasen predsednik NSi Matej Tonin.

Zdravstveni sistem bi moral v središče postaviti bolnika.  Ko državljan potrebuje zdravnika, ga mora ta tudi dobiti

Predsednik Tonin: »Ni pomembno, kje je zdravnik zaposlen, pri koncesionarju, privatniku, ali v javni zdravstveni ustanovi. Bistveno je, da ko človek potrebuje zdravnika, pride do njega in da to zdravljenje plača zavod, kjer je zavarovan ali pa zavarovalnica. Nova Slovenija se bori za vse tiste delovne državljane, ki pri svojih plačah vsak mesec plačujejo prispevke ZZZS-ju in ko potrebujejo zdravnika, do njega ne pridejo in se morajo zato posluževati raznih privatnih storitev. To je tista pospešena pot v privatizacijo, ki jo želimo preprečiti, saj želimo zagotoviti vsem dostopno, poudarjam, vsem dostopno javno zdravstvo«.

Ob koncu oddaje je predsednik Tonin še izpostavil, da se sedaj najbolj čisto vidi konceptualne razlike med desnimi in levimi vladami. Desne ustvarjajo, leve pa prerazdeljujejo oziroma delijo. Izpostavil je davčno reformo NSi in prisotne v studiu spomnil na preteklo oddajo Tarča, ko je za nekatere to bil strah in trepet, da bo ta davčna reforma povzročila za 800.000.000 evrov javno finančnega izpada in da bo to konec sveta. Prisotne je vprašal, ali so sedaj sešteli vsa povišanja in vse stroške, ki so jih prinesla vsa ta posamična povišanja plač? So namreč mnogo večji od morebitnih stroškov davčne reforme NSi, ki bi vsem prinesla višje plače.