SKOZI SVOJE DELOVANJE V POLITIKI SEM DOKAZAL, DA SEM ZAVEZAN SLUŽENJU DOMOVINI

DELI:
21.10.2022, NSi

»V prejšnji vladi smo pokazali kaj se pravi delati in imeti ljudi pred očmi, ko primeš za krmilo in tudi v kriznih razmerah ne odstopiš,« je uvodoma poudaril kandidat za predsednika RS Janez Cigler Kralj na velikem soočenju na RTV SLO. Dodal je, da se prav z njegovo kandidaturo omogoča možnost drugega kroga.

V luči krize miru v Evropi je opozoril, da se Ukrajina bori za ohranitev miru in obstoj evropskih vrednot. »Ukrajina se bori za mir vseh nas, če se ne bi uprla in branila, se Putin ne bi ustavil samo pri Ukrajini, ampak bi še bolj ogrozil celotno Evropo, morda tudi nas. Dolžni smo ji pomagati na vse načine, moramo ostati trdni partnerji in zavezniki obeh naših ključnih družin EU-ja in Nata.«

Po mnenju Janeza Ciglerja Kralja je slovenski narod še vedno zelo razdeljen na področju dogodkov naše preteklosti. »Sprava je še vedno tema predvolilnih soočenj, kar kaže, da še vedno ni prišlo do popolne pomiritve na obeh straneh. Pravica do groba je temeljna civilizacijska norma. Vsi pobiti v povojnih pobojih sodijo na ljubljansko pokopališče, skupaj s pobitimi Romi, otroki in ženskami,« je poudaril.

Janez Cigler Kralj se je zavzel tudi za povečanje pristojnosti predsednika Republike. »Upam, da bomo predsedniku dali možnost, da bo pomagal pri hitrejših, bolj tekočih postopkih pri imenovanju sodnikov in ministrov vlade, sicer pa mislim, da mora predsednik kot človek na reprezentativni funkciji poskrbeti, da bo vsaki državljanki in državljanu dal občutek, da je njegov predsednik.«

Na vprašanje ali izobesi zastavo ob državnih praznikih in drugih obeležjih pa je bil jasen: »Obesim jo, če se le da, ob tem zapojemo Zdravljico, drugače pa jo, ko slovenski športniki tekmujejo, tudi izobesimo,« je zaključil Janez Cigler Kralj.