ŠKODO ZARADI AVGUSTOVSKIH POPLAV MORAMO SANIRATI, NE PA PREPLAČATI

DELI:
20.10.2023, NSi

Vlada je pri sanaciji škode po avgustovskih poplavah prepočasna in neučinkovita, po drugi strani pa zelo hitra pri izračunih stroškov obnove. Občine so čakale, da so dobile sredstva za intervencijo, nekatera podjetja pa so bila zaradi prepočasne pomoči na robu likvidnosti. V NSi smo zato sklicali nujno sejo Komisijo za nadzor javnih financ, kjer smo od vlade dr. Roberta Goloba želeli pojasnila o poteku sanacije in razloge za prenapihnjeno oceno stroškov odprave posledic.

»Želeli smo se prepričati o tem, kakšna je bila metodologija za izračun škode po poplavah in ali je oceno škode kdo revidiral. Glede na informacije, kaj vse se nahaja v popisu škode, se zdi, da so izračuni narejeni »čez palec« ocenjene škode, 9,9 milijarde evrov,« je uvodoma dejal poslanec NSi in predsednik KNJF Jernej Vrtovec.

Zaradi napihovanja vrednosti popoplavne sanacije bo trpela vsa Slovenija

S prvotnih 500 milijonov evrov, ki jih je v prvih odzivih omenjal predsednik vlade, je zdaj škoda narasla na skoraj 10 milijard evrov, kot so sami izračunali. »Ne samo meni, tudi drugim državljankam in državljanom je zelo čudno, da imamo škodo v tolikšni vrednosti, zlasti po tem, ko vidimo, kaj vse se je popisovalo,” je dejal. “Zdi se, da je bilo veliko izračuna malce na palec,« je nadaljeval Vrtovec.

Vlada se je odločila, da bodo sanacijo pokrili davkoplačevalci, za katere bo uvedla nove ukrepe. »Nabiranje sredstev za popoplavno sanacijo spremljajo tudi številni ukrepi – davčno se bremeni gospodarstvo in ljudi, napoveduje ukinitev brezplačnega vrtca za drugega otroka in zamrznitev usklajevanja socialnih transferjev,« je dodal poslanec.

V NSi ne želimo, da se ponovi zgodba sanacije bančnega sistema, do katere je prišlo tudi zaradi napačnih metodologij. »Če je cilj napihovanje vrednosti, da se izognemo spoštovanju fiskalnih pravil naslednje leto, bo posledično trpela cela Slovenija,« je poudaril Jernej Vrtovec.

Reberšek: Draga koalicija, ljudje pričakujejo hitre in jasne odgovore, ne pa neizpolnjenih obljub

Poslanec NSi Aleksander Reberšek je v svoji razpravi izpostavil problematiko krajanov vasi Struge, ki so zaradi prepočasne sanacije napovedali zaporo glavne ceste. »Nujno je potrebno sanirati nastalo škodo, ne želimo pa je preplačati, saj bomo obnovo financirali davkoplačevalci. Vprašanje o višini škode je zato na mestu. Spoštovana koalicija, vseeno pa prebivalci Strug želijo od vas slišati naslednje: Kdaj bodo izvedeli, ali se bodo morali iz svojih domovanj izseliti in ali bodo namesto svojih sedanjih domov dobili nove, obljubljene hiše? Ljudje  po številnih napovedih pričakujejo jasne in hitre odgovore,« je bil jasen poslanec.