Seniorji Nove Slovenije na obisku nekdanjega zaprtega območja na Kočevskem

DELITE TA
PRISPEVEK
02.11.2015, NSi

Gotenica_Kocevska_reka2Seniorji in delovanjem tega območja.

Seniorji so si v Gotenici lahko ogledali film o nekdanjem zaprtem območju Gotenice in Kočevske Reke, kjer je sedaj vadbeni center mikro klimo, ki je potrebna za hrambo filmov slovenskega filmskega arhiva. Z nekaj grenkobe smo to vzeli na znanje.

Zato pa smo se razveselili srečanja z župnikom v Kočevski Reki Jožetom Milčinovičem, kjer smo v cerkvi Janeza Krstnika, ki jo je kot obliž na rano več sto porušenih cerkva in kapel na Kočevskem po vojni zgradila mlada slovenska država, kakor je to pred volitvami leta 1990 obljubil v Osilnici Lojze Peterle, imeli sveto mašo, ki jo je s petjem polepšal in povzdignil oktet seniorjev Nove Slovenije. Po maši smo poslušali župnikovo pripoved o povojnem dogajanju na tem območju in o njegovem neutrudnem duhovnem udejstvovanju na območju, ki je bilo nekoč določeno kot komunistični raj na zemlji, Kočevski Rog, kraj smrti. Ob kosilu na trati med cerkvijo in župniščem je bila tudi priložnost za odstiranje tančice skrivnosti s tega nekdaj skrivnostnega in lepega območja.

Gotenica_Kocevska_reka1 Gotenica_Kocevska_reka3

V Banja Loki, župniji, ki jo tudi upravlja g. Milčinovič in je rojstna župnija našega predsednika Jožeta Jurkoviča, smo v župnijski cerkvi imeli litanije, nato pa druženje na Jurkovičevem domu. Molitev v obeh cerkvah je bila naša prošnja, da bi se tudi z grenko zgodbo tega območja mogli enkrat zazreti v vso resnico medvojnega in povojnega gorja; z odpuščanjem upajoče držimo odprta vrata za spravno bivanje v Sloveniji.