SEDEM MESECEV JE ŽE OD UNIČUJOČIH POPLAV, LJUDJE PA ŠE VEDNO NE VEDO, KAKO NAPREJ

DELI:
04.03.2024, NSi

»Ne bo trajalo leta, to bo trajalo res par mesecev. Te vaše besede, ki ste jih takrat takoj po poplavah izrekli, so slišali državljani. Znali ste se fotografirati na terenu, znali ste obljubljati, dejanj pa enostavno ni. In tole, kar vam zdaj razlagam, ni smešno, gospod predsednik. Sedem mesecev je že od uničujočih poplav, a ljudje danes še vedno nimajo hiš, ki ste jim jih vi obljubili. Še vedno so ljudje na istem, kot so bili 6. avgusta,« je spraševal poslanec NSi Aleksander Reberšek predsednika vlade.

Ljudje čakajo in župani se na vlado obračajo z zelo preprostimi vprašanji; vedeti hočejo samo, kakšna bo njihova usoda. »Ljudje imajo za vas tri preprosta vprašanja: Kdaj bo vlada izdala sklep, s katerim bo končno določila, kateri objekti so predvideni za rušitev? Se bodo njihove hiše porušile ali pa bodo dobili nadomestne objekte ali pa se njihova hiša ne bo porušila in lahko začnejo z obnovo? Rečeno je bilo, da bodo ti sklepi decembra, sedaj smo že marca in teh sklepov še vedno ni,« je dejal poslanec in nadaljeval: »Kdaj bodo izdelane nove karte poplavne ogroženosti? Trenutno so v veljavi še stare poplavne karte, kar pomeni, da so praktično vsi objekti legalni, zgrajeni skladno z gradbenim dovoljenjem. Dokler ne bo novih poplavnih kart, ki bodo upoštevale situacijo iz ujme 4. avgusta, pravne podlage za nujno izselitev stanovalcev iz hiš ob Savinji ni. Se pravi, da je zakon o obnovi zgolj mrtva črka na papirju. Berem, da boste ta ključni dokument sprejeli do konca leta 2025. Ali se vi hecate?«

Pravnih podlag za preselitev nimate, ljudje živijo v strahu pred vsakim večjim neurjem, trepetajo, hiš ne obnavljajo, vlada pa vzeli čas za razmislek. »Kdaj bo sprejet sanacijski program, v katerem boste določili celovite ukrepe poplavne varnosti na celotnem porečju reke Savinje? Ljudje, župani hočejo vedeti, kje bo razlivno območje, kje bodo zadrževalniki, kje bo zid, kje bo škarpa in tako naprej. Zelo preprosto. Rekli ste: “Hiše bomo začeli graditi v nekaj mesecih.” Po sedmih mesecih niste sposobni zgraditi niti ene ute za vrtno orodje. Ljudje ne potrebujejo vaših pravljic, siti so vaših obljub, hočejo konkretne odgovore in da se stvari na terenu končno premaknejo. Spoštovani predsednik, ne mi v vašem odgovoru leporečiti, ampak mi konkretno odgovorite na vprašanja, ki sem jih zastavil: Kdaj bodo ljudje dobili pogodbe? Kdaj boste začeli graditi hiše? Kdaj bodo ljudje vedeli, pri čem so?« je zaključil poslanec NSi.

Odgovor si preberite predsednika vlade na zastavljena vprašanja si preberite TUKAJ.