NE POTREBUJEMO IDEOLOŠKEGA IN KULTURNEGA BOJA, AMPAK POMIRITEV

DELI:
19.05.2023, NSi

»Občutek imam, da smo se v zadnjih dneh znova vrnili v čase prejšnjega režima, natančneje v leto 1975, ne pa, da smo leta 2023. Poleg intence močnega ideološkega boja, ki ga je ta vlada začela proti zdravnikom, gospodarstvenikom in kmetom. Sedaj pa smo priča kulturnemu boju z vsebinami, do katerih smo se že opredelili na začetku 90. let z demokratičnim procesom, o njih pa se je že večkrat izreklo tudi večkrat ustavno sodišče. V prejšnjem režimu je mnogo ljudi trpelo, mnogo je bilo ubitih. Sedaj ne potrebujemo ne ideološkega in ne kulturnega boja, ampak pomiritev. Vse bolj se zdi, da vlada z močno intenco Levice te teme prinaša na plano zaradi tega, da skrije svojo nesposobnost pri reševanju ključnih reform,« je uvodoma izpostavil poslanec Jernej Vrtovec v oddaji Tarča.

Vlado je pozval, da naj nadaljuje s pripravo reform in naj se odreče temam, ki razdvajajo. »Vlado bi pozval k temu, da se začne ukvarjati z reformami, ki jih je obljubila v predvolilnem času leto nazaj. Od besed in časovnic naj gredo k dejanjem. Koalicija se ukvarja s temami, kot je ta, izključno in samo zaradi tega, da zamegli dejstvo, da ni pripravila niti ene reforme, ki jih obljubila,« je bil jasen Vrtovec.

V nadaljevanju oddaje so spregovorili tudi o dvigu plač v Slovenskem državnem holdingu. Vrtovec meni, da plača predstavlja dobro motivacijo za dobro opravljeno delo in da je prav, da je tisti, ki dobro opravlja svoje delo, tudi dobro plačan. »Plač ne smemo dvigovati na račun gospodarstva. Če nekdo v državnih podjetjih dobro opravlja svoje naloge, je prav, da je za to tudi ustrezno plačan ne le on, ampak vsi zaposleni v podjetju,« je še dodal.

Spregovorili so tudi o stanju na javni radioteleviziji. Poslanec NSi je izrazil oceno, da je potrebno razmere umiriti v skladu z vsemi pravnimi normami in tudi odločitvami Ustavnega sodišča. »Žalostno je spremljati, kako se bijejo bitke na javni RTV, slabo pa jo odnesejo gledalci, saj je RTV Slovenija pomembna ne le zaradi informativnega programa, ampak pripravlja tudi kulturni, izobraževalni program in še mnoge druge.  Ta mačehovski odnos se mora končati,« je dejal Jernej Vrtovec.