Se bo odgovornim povrnil spomin? Preiskovalna komisija o DUTB jutri nadaljuje z zaslišanji

DELI:
16.10.2019, NSi

Spomnimo, že na prvem zaslišanju pred preiskovalno komisijo o DUTB, ki ji predseduje Jernej Vrtovec, so se nekateri odgovorni branili, da se nič ne spomnijo o dogodkih iz leta 2013, čeprav so sodelovali pri ključnih več milijard evrov vrednih odločitvah. V četrtek, ob 14. uri se zaslišanja nadaljujejo. Bo tokrat drugače? Pred preiskovalno komisija bosta sedla visoka uslužbenca Banke Slovenije, Jasna Iskra in Matej Krumberger.

Jasna Iskra je bila dolgoletna direktorica pravne službe na Banki Slovenija in v ključnem obdobju sanacije bančnega sistema tudi članica posebne Medresorske skupine, ki je odločala o vseh ključnih potezah. Spomnimo tudi, da je bila Jasna Iskra v navzkrižju interesov. V letih 2008 in 2009 je bila namreč sočasno prokuristka družinskega podjetja Arksi, ki ga je vodil njen mož Zdenko Iskra. To podjetje je leta 2005 pri Factor banki najelo dober milijon evrov posojila za nakup delnic Heliosa. A kmalu je prišla kriza in zakonca Iskra sta nista doplačala zavarovanj za posojilo banke. Oktobra 2008 je Factor banka zasegla in prodala delnice po ceni 850 evrov. Takrat je bila prokuristka podjetja še vedno Jasna Iskra, visoka uslužbenka Banke Slovenije, odgovorna za nadzor Factor banke. Kako je to mogoče? Factor banka si je s prodajo delnic poplačala le dobro polovico posojila. Pet let pozneje, septembra 2013, pa je Banka Slovenije Factor Banko poslala v nadzorovano likvidacijo. Kreditna mapa podjetja Arksi je sedaj, kakopak, na DUTB.

Matej Krumberger je bil dolgoletni direktor nadzora bančnega poslovanja, ki je sodeloval v vseh bistvenih postopkih pri sestavljanju seznama terjatev za prenos na DUTB ter vplival na ključne odločitve v vseh postopkih.