Šarca ne bomo podprli, saj pogrešamo konkretne rešitve za modernizacijo slovenske družbe

DELI:
17.08.2018, NSi

Pred glasovanjem o Marjanu Šarcu za mandatarja nove vlade je v stališču NSi Jožef Horvat povedal, da poslanska skupina NSi Šarca ne bo podprla. V njegovem programu namreč pogreša konkretne rešitve, ki si jih slovenske volivke in volivci želijo.

Vodja poslanske skupine NSi se je najprej vprašal, kaj bomo dobili v naslednjem mandatu. »Očitno bo to  vlada, ki jo bo podpirala koalicija 5+1, mi ji pravimo najbolj pragmatično konfromistična koalicija po osamosvojitvi. To pa ni vlada v interesu državljank in državljanov Slovenije, sploh pa ne Slovenk in Slovencev. Bojimo se, da bo to zgolj izvršni svet tako imenovane tranzicijske levice, katerega izključna naloga bo ohranjanje njihovih sedanjih privilegije oziroma zaviranje kakršnihkoli sprememb v splošno korist naših državljank in državljanov,« je bil jasen Jožef Horvat.

Pogrešamo, kako iz diagnoze preiti v terapijo

Šarcu je priznal, da je relativno dober in natančen predstavil posnetek stanja slovenske družbe, a opozoril, da ni predstavil nobene konkretne rešitve. »Pogrešali smo, kako iz diagnoze preiti v terapijo, kako izboljšati, modernizirati slovensko družbo, slovensko državo in določene družbene podsisteme. Povedali ste, da zdravniki ne morejo nič brez medicinske sestre. Seveda, se strinjamo. Ali je to vaša reforma zdravstvenega sistema, ki praktično razpada, zadnja štiri leta intenzivneje kot prej? Tu smo pričakovali vaše konkretne rešitve, kako, na kakšen način,« je poudaril vodja poslanske skupine NSi in dodal:

»Govorili ste o šolstvu. Vsi smo za javno šolstvo, tudi Nova Slovenija. Ali želite, da bo to odprto, bolj odprto, evropsko, ali pa bo zgolj zatohlo, državno? Ne boste pustili zasebne iniciative tudi na tem področju?«

NSi v tej koaliciji ne bi mogla storiti ničesar

Poudaril je, da slovenski državljani pričakujejo, da bo država podjetnikom dejansko omogočila svobodno gospodarsko pobudo – skladno z načelom za dobro delo, dobro plačilo vsem, ki se v tej državi pošteno trudijo z lastnim delom in pametjo. A tudi na tem področju bodoči mandatar ni predstavil konkretnih rešitev.

Jožef Horvat je za konec povedal še to, da je NSi je ravnala še kako prav, ko je izstopila iz pogajanj o prihodnji koaliciji. »V tej demagoški politični združbi ne bi mogla uresničiti praktično ničesar iz svojega političnega programa. V NSi bomo kljub temu še naprej ohranili načelnost, dostojanstvo in veliko mero potrpežljivosti. Seveda pa bomo aktivna in zelo kritična opozicija, ki bo svoje delovanje temeljila na vzročno posledični zvezi dogodkov in empiričnih podatkov,« je pojasnil vodja poslanske skupine NSi in dodal, da poslanska skupina Marjana Šarca za mandatarja ne bo podprla.