Samooskrba s hrano je pomemben del naše neodvisnosti

DELI:
22.03.2018, NSi

Poslanec NSi Zvonko Lah je na seji Državnega zbora v okviru razprave o Zakonu o kmetijstvu opozoril na pomen samooskrbe za dolgoročno varnost preskrbe s hrano: »To pomembno nalogo smo v Sloveniji zanemarili in čedalje bolj postajamo odvisni od nakupa živil v drugih državah. V primeru slabih letin, naravnih nesreč, vojne ali epidemije bomo bolj izpostavljeni težavam, saj v takšnih primerih vsaka država najprej poskrbi za svoje prebivalce.« Poslanec Lah je k temu dodal, da se v Novi Sloveniji zavzemamo za spodbujanje povečanja pridelave domače hrane ter izboljšanje samooskrbe, saj to za državo pomeni tudi določeno svobodo in neodvisnost.

Nova Slovenija podpira tudi možnost začasnega in občasnega dela v kmetijstvu, s čimer se bo pridelovalcem omogočilo, da s pomočjo začasnih in občasnih delavcev delo opravijo v točno določenem časovnem obdobju glede na potrebe.

Ljudmila Novak je poudarila, da so kmetje preveč obremenjeni z raznimi predpisi in birokracijo, ob tem ko imajo obilico drugega dela. V nadaljevanju je tudi sama opozorila na vprašanje sezonskega dela na kmetijah: »Ne predstavljam si, da bi zaradi sezonskih del v višku sezone, ko se res potrebuje delavca, zaradi tega morali z njim skleniti delovno razmerje.« Nekdanja predsednica NSi je opozorila, da je posledica toge ureditve tega področja tudi manjše število zaposlenih.