S PREDLOGOM USTAVNIH SPREMEMB ZAKLJUČUJEMO SLOVENSKO OSAMOSVOJITEV

DELI:
05.04.2023, NSi

»Pri nas trenutno velja  zastarel, socialistični skupščinski sistem in s to spremembo bi ga radi spremenili v sodobnega parlamentarnega ter ga pohitrili. Če nekdo dobi po volitvah odgovornost za vodenje vlade, se nam zdi prav, da ima največjo moč pri odločanju o tem, kako bo svojo vlado sestavil. Spreminjamo razmerje med državnim zborom in predsednikom vlade,« je uvodoma dejal vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj v sinočnjih Odmevih.

Po mnenju Ciglerja Kralja s predlogom sprememb krepimo nadzorstveno funkcijo državnega zbora, sploh, ko govorimo o interpelaciji. »Naš predlog predvideva ukinitev interpelacije posameznih ministrov, ki bi se preoblikovale v interpelacije celotne vlade. To pa bi dalo težo nadzorstveni funkciji parlamenta, ker bi moral na tej razpravi biti prisoten tudi premier. V tem vidimo povečanje nadzorstvene funkcije parlamenta nad vlado,« je poudaril vodja poslancev NSi.

Naš predlog  omogoča tudi odpravo nekaterih anomalij. »Po volitvah imamo obdobja, ko hkrati službujeta dva predsednika vlade. Eden, ki je izvoljen in še nima ekipe ter drugi, ki je odhajajoči, ima ekipo, o pristojnosti katere se vedno ugiba. S predlogom zgolj odgovarjamo na pozive ustavnopravne stroke, ki želi, da se proces osamosvojitve pripelje do konca in našo ustavo napravimo bolj normalno,« je bil jasen Cigler Kralj.

Zaključil je, da je pri spreminjanju ustave potreben širši politični konsenz in dialog z vsemi deležniki. »Teče ustavno revizijski proces, med katerim se iščejo kompromisi. Menim, da se v politiki trudimo za skupni cilj in tu bi bili veseli, če se cel politični spekter uskladi in vsi skupaj najdemo  konsenz ter naredimo naš parlamentarni sistem podoben nemškemu, ki je hiter in predvsem racionalen.«