S 1. DECEMBROM PRIHAJAJO E-VINJETE

DELI:
15.11.2021, NSi

Poslanka Tadeja Šuštar Zalar je na redni seji Državnega zbora spraševala ministra Vrtovca o e-vinjetah. S tem bomo naredili korak naprej k digitalizaciji in se v naslednjem letu poslovili od prakse praskanja vinjet z naših vetrobranskih stekel. »To je novost močno pozdravljam, bo pa za seznanjenost javnosti z novim postopkom nakupa potrebno tudi dodatno informiranje in ozaveščanje. Zato me zanima, kako bo postopek videti po novem in kje se bodo lahko e-vinjete kupile. Bo še naprej možen nakup na bencinskih servisih in pa če bodo kakšne posebnosti v zvezi z nakupom tedenskih in mesečnih vinjet v primerjavi z nakupom letnih vinjet? Ali bo možna registracija oziroma nakup vinjet samo preko interneta ali tudi kako drugače?« je ministra za infrastrukturo vprašala poslanka Tadeja Šuštar Zalar.

Minister Vrtovec je poudaril, da je napočil čas, da na področju cestninjenja osebnih vozil naredimo korak naprej v smeri digitalizacije in da namesto sedanjih nalepk, sedanjih vinjet, torej v obliki nalepke, uvedemo sistem e-vinjete. »Poleg številnih prednosti, ki jih imajo e-vinjete, bo ena od prednosti tudi to, da ne bo več potrebno fizično odstranjevanje vinjet iz vetrobranskih stekel. Glejte, smo digitalna družba in prav je, da gremo v korak s časom.«

E-vinjete bo še vedno mogoče na prodajnih mestih družbe DARS kot tudi na prodajnih mestih njihovih pogodbenih partnerjev, torej doma in tudi seveda v tujini. Torej v pretežni meri so to, da ne bo pomote, so to bencinski servisi, torej kar pomeni, da bo nakup tudi za manj digitalno pismene uporabnike precej enostaven. Bo pa seveda pomembna novost pri nakupu e-vinjete možnost nakupa preko spleta, kar pa bo za marsikoga poenostavilo postopek nakupa same e-vinjete. »Torej z uvedbo e-vinjete cestninjenje osebnih vozil ne bo nič dražje kot v obstoječem sistemu, saj se bo cestnina še vedno plačevala glede na čas uporabe cestninske ceste in ne po dejansko prevoženi razdalji. Z vinjetnim sistemom smo okrepili prevoz ljudi po avtocestah, ki so bolj varne kot pa regionalne ceste, in zmanjšali število prometnih nesreč in tudi smrtnih žrtev,« je povedal minister.

Dodal je, da bodo v veljavi bodo tako še vedno ostale enake vrste vinjet. Spremenjen bo zgolj način zaračunavanja, saj bo klasično vinjeto v obliki nalepke, ki se prilepi na vetrobransko steklo vozila, nadomestila e-vinjeta v obliki digitalnega zapisa, ki bo vezana na registrsko tablico vozila. »Pomembnost e-vinjete pa je tudi bolj pravičen sistem za samega uporabnika in sicer, e-vinjeta bo veljala eno leto od dneva nakupa. Se pravi, e-vinjeta prinaša številne novosti in lažje za uporabo,« je še povedal Vrtovec.