Robert Ilc o spremembi volilnega sistema: Ljudje naj imajo več vpliva na izvolitev poslancev

DELI:
15.01.2019, NSi

»Strinjamo se, da volivci nimajo odločilnega vpliva na izvolitev poslancev in zato podpiramo ukinitev volilnih okrajev ter uvedbo absolutnega preferenčnega glasu. Na tak način bo mnenje ljudi tisto, ki bo odločilno in tisti, ki bo zbral največ preferenčnih glasov, bo postal poslanec,« je v oddaji Studio City povedal glavni tajnik NSi Robert Ilc.

Ob tem je poudaril, da se z ukinitvijo volilnih okrajev ne spreminja volilni sistem, saj volilni sistem še vedno ostaja proporcionalen. Z uvedbo absolutnega preferenčnega glasu pa se ljudem daje možnost, da odločijo, koga želijo imeti v parlamentu.

Zaveda se, da sprememba zakona o volitvah potrebuje dvotretjinsko večino v državnem zboru, zato se je NSi o morebitnih drugačnih predlogih pripravljena pogovarjati. »Mislim, da se je politika v tem trenutku dolžna usesti skupaj, najti minimalni skupni imenovalec in najboljšo rešitev. Sedaj je pravi čas, bolj ko bomo bližje državnozborskim volitvam, težje bo,« je povedal glavni tajnik NSi in dodal: »Predstavljate si, da ne naredimo tega, kar je naročilo ustavno sodišče. Prepričan sem, da so ob ignoriranju odločbe sodišča vsake naslednje državnozborske volitve pod vprašajem, saj ne dvomim v to, da se bo nekdo pritožil. Ustavno sodišče pa takrat gotovo ne bo sodilo proti svoji odločitvi.«

Celotno oddajo si lahko ogledate TUKAJ.