Referendum o migracijah je zamujena in predraga anketa

DELI:
31.01.2019, NSi

V NSi smo že pred časom izrazili obžalovanje nad slovensko podporo globalnemu dogovoru o migracijah, ki je bil decembra sprejet v Marakešu. Včerajšnjega predloga za posvetovalni referendum pa nismo podprli, saj je po tem, ko je bil tudi s podporo slovenske vlade dogovor o migracijah že sprejet, in ob dejstvu, da referendum ne bi bil zavezujoč, ta po našem mnenju nepotreben in le predraga anketa.

V začetku decembra, ko se je sprejel Marakeški dogovor, je predsednik NSi Matej Tonin na novinarski konferenci utemeljil, zakaj mu NSi nasprotuje. »V NSi nasprotujemo dogovoru iz treh razlogov: agresivno promovira multikulturalizem, kjer se zdi, da bi se morali mi prilagajati tistim, ki prihajajo k nam, in ne obratno. Nasprotujemo mu tudi, ker briše jasno mejo med legalnimi in ilegalnimi migracijami ter ker daje napačno sporočilo glede na razmere v EU in v kontekstu naših sosednjih držav,« je povedal predsednik NSi.

A slovenska vlada je kljub nasprotovanju dogovor v Marakešu potrdila, že vnaprej pa je tudi sporočila, da morebitnega posvetovalnega referenduma ne bo upoštevala. Zato smo v NSi ocenili, da je referendum v tem trenutku le predraga anketa, ki pa ne bi nič spremenila.

»Če bi referendum bil vložen pravočasno, se pravi pred glasovanjem o dogovoru v Marakešu, in če bi referendum bil zavezujoč, potem bi bilo edino pravilno, da ga tudi podpremo. Danes pa, ko je tudi s podporo slovenske vlade dogovor o migracijah že sprejet, je po toči zvoniti prepozno,« je na včerajšnji seji povedal poslanec Aleksander Reberšek.

Dodal je, da NSi stališča do migracij ni spreminjala. »Še vedno nasprotujemo Marakeški deklaraciji, prav tako še vedno zagovarjamo politiko nadzorovanih meja, kjer je treba preprečiti vse ilegalne prehode. Predvsem pa smo mnenja, da je za vzroke migracij treba reševati na samem izvoru,« je zatrdil.

V spodnjih videih si lahko ogledate stališči poslanke Ljudmile Novak in poslanca Aleksandra Reberška.

Referendum o Marakeški deklaraciji

Smo proti Marakeški deklaraciji, ki jo je vlada nažalost že potrdila. V tem trenutku je referendum le draga in nepotrebna anketa.

Objavil/a Ljudmila Novak dne Četrtek, 31. januar 2019

Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o obravnavi migracij

Posvetovalni referendum po Marakešu je draga in žal prepozna anketa.

Objavil/a Aleksander Reberšek dne Četrtek, 31. januar 2019