REBALANS PRORAČUNA KAŽE, DA VLADA NI POZABILA NA NIKOGAR

DELI:
22.09.2020, NSi

»Poslanska skupina NSi je proučila rebalans proračuna Republike Slovenije za leto 2020 in odločitev je, da ta rebalans proračuna podpremo,« je na seji državnega zbora dejal vodja poslanske skupine Jožef Horvat.

Poudaril je, da je predlog rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2020 zaznamovan s posledicami COVID-19. »Lahko pa smo zadovoljni, in to oceno dajejo tudi inštitucije Evropske unije, da če upoštevamo podatke padca BDP v drugem četrtletju letos v primerjavi s prvim četrtletjem letos, je Slovenija med državami, ki so pri blažitvi padca nadpovprečno uspešne,« je dejal vodja poslanske skupine NSi.

Dodal je, da veliko strank govori o pokojninah, upokojencih in tako naprej. »Pri nas pa štejejo dejanja in ta vlada bo do konca leta zagotovila za upokojence dodatna izplačila v skupni vrednosti približno 470 milijonov. V tej epidemiji tako nismo pozabili na nikogar,« je prepričan Jožef Horvat.

Tako rebalans proračuna te vlade prinaša tudi 10 milijonov več za znanstveno-raziskovalno dejavnost. Ta vlada namreč za to področje namenja 272 milijonov, Šarčeva vlada pa je za to področje namenila 262 milijonov. Podpora tehnološkim razvojnim projektom je prav tako višja za 12 milijonov evrov.

Poudaril je, da tudi da obstajajo natančni izračuni, zakaj je koalicija v PKP1 do PKP4 zagotovila finančna sredstva in kakšna je bila realizacija. »Poglejmo samo delovna mesta, interventni ukrep povračila nadomestila plače in čakanje na delo. Tukaj je še izredna pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka. Dobili so ga tisti, ki so bili upravičeni in teh je več kot 51 tisoč. Tudi za kulturnike. Prvič v življenju in morda zadnjič so dobili temeljni mesečni dohodek. Zato prosim ne govorite kar tako na počez, da izdatki iz proračuna niso pregledni, saj je vse pregledno in do dveh decimalk natančno,« je dejal Jožef Horvat.

Aleksander Reberšek: Opozicija težko sprejema dejstvo, da za kulturo namenjamo več sredstev kot leva koalicija

“Z rebalansom pomagamo ljudem, pomagamo gospodarstvu in s tem ohranjamo delovana mesta. Vsi PKP ukrepi so bili v veliki meri namenjeni za obnovo gospodarstva naj poudarim, da opozicija temu nasprotovala in pametovala, kot pametuje danes pri rebalansu proračuna,” je v svoji razpravi dejal poslanec Aleksander Reberšek.

Poudaril je, da je za znanstveno in raziskovalno dejavnost v tem rebalansu letu namenjenih 10mio€ več sredstev kot v rebalansu za leto 2019, ki ga je sprejela Šarčeva koalicija. Za podporo tehnološkim razvojnim projektom koalicija v letošnjem letu v rebalansu namenja 12mio€ več kot lansko leto.

»Veliko je bilo kritik glede sredstev za Ministrstvo za kulturo. Poslanka Levice pravi da režemo sredstva za kulturo! Kakšna laž in zavajanje. Sredstva Ministrstva za kulturo po tem rebalansu znašajo dobrih 189 milijonov EUR, to je kar 27 milijonov evrov več, kot je bilo na istem ministrstvu realiziranih sredstev v letu 2018 po proračunu, ki ga je sprejela takratna leva vlada. Verjamem, pa da boste težko sprejeli dejstvo, da ta vlada, kljub takem padcu BDP-ja, za kulturo namenja več, kot ji je še nedavno v času visoke gospodarske rasti namenila leva vlada Mira Cerarja,« je bil jasen poslanec NSi.