Protestno pismo Jožefa Horvata: Nedopustni politični pritiski na otroke in ravnatelje v Prekmurju

DELI:
15.05.2019, NSi

“Kot poslanec iz Prekmurja z veliko zaskrbljenostjo opazujem situacijo v regiji, ki se tako gospodarsko in socialno, kot tudi kulturno in narodnostno čuti močno zapostavljena s strani države Republike Slovenije. K temu občutku pa močno prispevajo tudi povsem neprimerni pozivi poslanca madžarske narodnosti g. Ferenca Horvatha otrokom madžarske narodnosti, naj na prireditvi ob 100-letnici združitve Prekmurja z matično domovino ne sodelujejo,” je v protestnem pismu zapisal Jožef Horvat in se ostro odzval na povsem neprimeren poziv poslanca madžarske narodnosti Ferenca Horvatha.

V demokratični in združeni Evropi so zato takšni pozivi nesprejemljivi

Po navedbah časnika Večer je namreč poslanec madžarske narodnosti predstojnico murskosoboške območne enote Zavoda RS za šolstvo Ireno Kumer pozval, naj na natečaju, na katerem bi vsestransko ustvarjali na temo omenjene obletnice, ne sodelujejo otroci madžarske narodnosti.

“Kot poslanec iz Prekmurja odločno protestiram proti tovrstnim pozivom in pritiskom na javni šolski sistem ter vse otroke, učitelje in ravnatelje dvojezičnih osnovnih šol. Prekmurski Slovenci smo skozi zgodovino ogromno pretrpeli, da smo ohranili našo narodno identiteto. Hkrati pa smo ves čas razvijali tudi visoko zmožnost sobivanja in spoštovanja drugih, manjših narodov, predvsem Madžarov,” je odločno poudaril vodja poslanske skupine NSi in dodal: “V demokratični in združeni Evropi so zato takšni pozivi nesprejemljivi, kažejo pa na zaskrbljujoč trend, ki po mnenju mnogih pomeni »madžarizacijo« Prekmurja.”

Vlada naj dokončno spozna, da je Prekmurje tako kot Ljubljana del slovenske države

Prepričan je, da Prekmurje zaradi mačehovskega odnosa države nikakor ne uspe nadoknaditi razvojnega zaostanka za osrednjo Slovenijo, saj indeks razvojne ogroženosti za pomursko regijo znaša kar 155,6 in se še povečuje. Medtem pa Madžarska v Prekmurju deli državno pomoč in madžarska državljanstva, kar si mnogi razlagajo tudi kot madžarske ozemeljske težnje.

“Ne nasprotujem tujemu kapitalu, ugotavljam pa, da je Vlada Republike Slovenije pozabila na Slovenke in Slovence, podjetnike in kmete, ki v konkurenčnem boju izgubljajo. Ministrstvo za šolstvo in šport pozivam, da nemudoma in jasno obsodi tovrstne nesprejemljive pritiske na javni izobraževalni sistem, otroke, učitelje in ravnatelje. Vlado RS pa pozivam, da ob 100-letnici združitve Prekmurja z matično domovino dokončno spozna, da je Prekmurje tako kot Ljubljana del slovenske države in da je nujno potrebno sprejeti konkretne ukrepe, da se razvojni zaostanek regije zmanjša. Hkrati pa mora Vlada RS in celotna slovenska politika obsoditi vse ekspanzionistične ozemeljske težnje madžarske vlade,” je še zapisal Jožef Horvat.

Celotno protestno pismo si lahko preberete TUKAJ.