PROJEKT AVTOCESTE MED POSTOJNO IN JELŠANAMI SE KONČNO PREMIKA

DELI:
23.10.2020, NSi

Vlada je v četrtek sprejela sklep o pripravi državnega prostorskega načrta za avtocesto med Postojno in Jelšanami. Z 38-kilometrskim odsekom bi razbremenili druge ceste in izboljšali navezavo na mednarodne cestne povezave. Načrtovana trasa poteka na območju občin Postojna, Pivka in Ilirska Bistrica. To je še eden izmed projektov, ki so dolgo stali, pa so jih na ministrstvu za infrastrukturo, ki ga vodi minister NSi Jernej Vrtovec, ponovno oživili.

“S predlagano novo cestno povezavo bodo bistveno izboljšane prometne razmere na obstoječem omrežju državnih cest na obravnavanem območju, razbremenjene bodo obstoječe prometnice, izboljšana bo prometna varnost. Nova cestna povezava bo delno prevzela tudi vlogo obvoznic naselij na tem območju,” so poudarili na vladi.

Černigoj: Stvari so se končno premaknile naprej

Za pospešek dolgo načrtovanega projekta avtoceste, saj so se postopki v zvezi s pripravo DPN vlekli že od leta 2005, si je močno prizadeval tudi ilirskobistriški svetnik in poslanec NSi Andrej Černigoj. “Zavzemal sem se za izdelavo vse potrebne dokumentacije za DPN in z vztrajnostjo sem uspel, da se počasi premikamo naprej. To ni majhen projekt, vendar sem trenutno zadovoljen z njegovim potekom in tem, da so se stvari končno premaknile naprej,” nam je povedal Černigoj.

Poslanec NSi ocenjuje, da je prav pandemija covida-19, ki je sicer prinesla veliko krizo, po drugi strani tudi priložnost za velike infrastrukturne projekte, kot je omenjena avtocesta. “V naslednjih letih bomo imeli na voljo tako velike količine evropskega denarja za okrevanje kot še nikoli doslej. Brez velikih infrastrukturnih projektov tega denarja ne bomo mogli počrpati. Ta projekt ima zato po moje veliko možnosti za izgradnjo prav zdaj,” meni poslanec NSi.