Prihodnjo vlado naj sestavljajo stranke, ki imajo vsebino in program za prihodnost

DELI:
16.03.2018, NSi

Predsednik NSi Matej Tonin je v oddaji Tarča pozval k čimprejšnjim volitvam, da bi tako čimprej dobili operativno vlado. »Ta naj bo sestavljena iz ljudi, ki že imajo določene izkušnje, predvsem pa iz strank, ki imajo vsebino in programe. Začnimo se ukvarjati s prihodnostjo in z izzivi, ki nas čakajo v prihodnjih  letih,« je poudaril.

Vlada gospodarske rasti ni znala izkoristiti

»Odstop premierja vidim kot taktično potezo. Mislim, da je njegovim koalicijskim partnerjem uspelo nekaj enkratnega, da so vso negativno pozornost preusmerjali na eno stranko in ko je videl premier, da nima več praktično kaj izgubiti, je odstopil in na nek način politični pritisk nase razbremenil,« je pojasnil Matej Tonin.

Zadnji dve leti te koalicije kot izgubljeni, saj so se koalicijske stranke mučile. »Imeli smo visoko gospodarsko rast in to gospodarsko rast bi morali predvsem uporabljati, zato, da bi modernizirali naše ključne sisteme. Zdravstvo je zagotovo ena izmed stvari, ki bi jo v tej koaliciji morali pomakniti naprej, pa je niso. Potem tudi optimizacija davčnega sistema, ki bi predvsem pritegnila več dobro plačanih služb v Slovenijo in da bi mladi, ki jih kar 8 tisoč odide iz Slovenije, ostajali doma,« je izpostavil.

Raje so zaposlovali, kot odpravljali anomalije

Nezadovoljstvo v javnem sektorju se je razširilo, ker se je vlada reševanja problematike anomalij v javnem sektorju lotila napačno. »Problem te vlade je, da je vlada, ki izhaja iz javnega sektorja in je logično, tudi javnemu sektorju naklonjena. In princip vlade je bil, da namesto, da bi popravljali anomalije, ker so nekateri premalo plačani drugi pa preveč, se je ta vladna koalicija odločila za povečevanje števila zaposlenih v javnem sektorju. In to seveda tudi državo več stane,« je prepričan Matej Tonin.

Glede projekta drugi tir je obtožil predsednika vlade, da se ni želel pogovarjati s strokovno javnostjo. Napaka je bili storjena, ko je vlada z zakonom o drugem tiru silila zgolj zato, da je debato o alternativnih variantah drugega tira presekala. To pa se je vladi sedaj vrnilo kot bumerang.

Vlada ni modernizirala ključnih družbenih sistemov

Vladi je očital, da ni naredila popolnoma nič za slovenske izvoznike, čeprav so prav oni tisti, ki so pospeševali gospodarsko rast. »Škoda je, da ta vladna koalicija te izredne gospodarske rasti, ni izkoristila za to, da bi resnično modernizirala ključne družbene sisteme. S tem mislim zdravstveni sistem, modernizacijo pokojninskega sistema in pa optimizacijo davčnega sistema. To se dala v času debelih krav, ne pa takrat, ko je kriza,« je opozoril Matej Tonin in dodal:

»Namesto, da bi se lotevali teh stvari, so enostavno dodatni denar delili v javnem sektorju. In če se sedaj ni to naredilo, kdaj se potem bo? Prihodnja vlada bo morala resno zagristi, se soočiti z izzivi.«