Pri meni beseda velja, zato bom odstopil sam

DELI:
16.08.2018, NSi

Šesterica strank je, kljub včerajšnji zagotovitvi predsednika državnega zbora Mateja Tonina, da bo odstopil ob formiranju nove vlade, predlagala njegovo razrešitev. Predsednik državnega zbora in predsednik NSi je zato na novinarski konferenci napovedal, da bo odstopil sam. Izrazil pa je mnenje, da dogovori v tej koaliciji več kot očitno ne držijo.

»Naj jasno povem, da se tega položaja ne oklepam, odstopil bom sam. Pri meni beseda velja,« je zagotovil Tonin. Šesterico strank pa je obtožil, da se danih zavez ne drži. »V predlog so zapisali, da je bil 22. junija dogovor, da bomo opravljali funkcijo do oblikovanja koalicije. Drugi del pa so zamolčali. Tudi iz magnetograma je vidno, da sem povedal, da se bom umaknil, ko bo oblikovana nova vlada. Ta del dogovora so preskočili,« je povedal in dodal: »Če bi bili pikolovski, bi lahko rekel, da ni znana niti koalicija, saj ni formalno podpisanega koalicijskega dogovora.«

Dogajanje je zanj kronski dokaz, da je bil nevstop NSi v to koalicijo pravilna odločitev. »Jasno je, da v tej koaliciji dogovori tudi pred vsemi koalicijskimi partnerji ne zdržijo niti dva meseca,« je prepričan Matej Tonin.

To je po njegovih besedah slab začetek koalicije in slaba popotnica za prihodnost. Podal je svojo politično analizo, da šesterica hiti zato, ker niti sama ne verjame, da bo ministrska ekipa izvoljena, sicer s to časovnico ne bi imeli težav.