MATEJ TONIN O PRENOVI ZDRAVSTVA: ČE VLADA NE BO UKREPALA, BO NSi Z MAJEM ZAČELA VLAGATI ZAKONE

DELI:
11.03.2023, NSi

»Zdravnika potrebuje vsak, zato delovanje zdravstvenega sistema tudi bistveno določa kvaliteto našega življenja. Slovenski zdravstveni sistem je resno bolan in brez odločnega ter hitrega ukrepanja bo kolapsiral. Še vedno imamo vrhunske strokovnjake in predane zdravstvene delavce. Žal pa imamo katastrofalno organiziranost sistema,« je v svojem govoru na današnji programski konferenci uvodoma dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Kot je pojasnil, ključen problem ni v denarju in pomanjkanju zdravstvenega osebja, ampak v organizaciji sistema. »NSi politiko razume kot delo za skupno dobro. Zavedamo se, da od obljub ni mogoče živeti. Prav tako ne od kritizerstva. Potrebne so konkretne rešitve,« je poudaril in dodal: »Politika bi morala na področju zdravstva strniti vrste, se dogovoriti za temeljite spremembe in jih tudi izpeljati.«

V središče sistema moramo postaviti pacienta

»Zdravstvo je za našo prihodnost izjemno pomembna tema, prav zato ji Nova Slovenija v zadnjem obdobju posveča največ pozornosti. V začetku letošnjega leta smo slovenski javnosti predstavili osnutek naših rešitev. Bistvo zdravstvenega programa je, da v središče želimo postaviti človeka in ne državnega zdravstvenega sistema,« je povedal in dodal: »Logika Nove Slovenije je preprosta. Pokopati moramo socialistični centralno-planski zdravstveni sistem in uveljaviti moderen zahodnoevropski zdravstveni sistem, kjer je ključna hitra dostopnost do kvalitetnih zdravstvenih storitev.«

Vlada ima čas do maja

Predsednik Matej Tonin je zagotovil, da je zdravstvo preveč pomembna tema, da bi jo prepustili  političnim preigravanjem in taktiziranju. »Zato v Novi Sloveniji v začetku letošnjega leta še nismo vlagali predlogov zakonskih sprememb. Ne želimo poslušati, da naši predlogi kakorkoli blokirajo vladne. Vendar v nedogled nismo pripravljeni čakati. Danes napovedujem, da v kolikor do maja letošnjega leta ne bo resnih premikov, bomo v Novi Sloveniji začeli vlagati naše zakonske predloge,« je napovedal Tonin.

NSi predlaga 9 rešitev za vsem dostopno javno zdravstvo

Predsednik NSi je poudaril, da bolnega človeka zanimata predvsem dve stvari – kdaj pride do zdravnika in kdo bo plačal njegovo zdravljenje. »V Novi Sloveniji delamo na rešitvah, da pacient do zdravnika pride takoj, ko ga potrebuje, njegovo zdravljenje pa plača zavarovalnica ali zavod, ki mu vsak mesec plačuje prispevke,« je še opozoril Matej Tonin.

Predstavil je tudi 9 rešitev, ki jih predlaga NSi za vsem dostopno javno zdravstvo:

  1. Takojšnja vključitev vseh razpoložljivih zdravstvenih kapacitet in prostih izvajalcev za odpravo čakalnih dob (javni zavodi, koncesionarji, zasebniki).
  2. Vsak zdravnik naj se samostojno odloča, kje in kako bo opravljal svoj poklic.
  3. Uvedba nove statusne oblike “samostojni nosilec zdravstvene dejavnosti”.
  4. Prečiščenje osnovne košarice pravic zdravstvenega zavarovanja in preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.
  5. Odprava monopola ZZZS in vzpostavitev konkurence na področju obveznega zdravstvenega zavarovanja.
  6. Uvedba jasnih standardov kakovosti in varnosti zdravstvenih storitev.
  7. Preoblikovanje javnih zdravstvenih zavodov, ki naj poslujejo neprofitno, a po načelih gospodarskih družb.
  8. Povečanje števila vpisnih mest na medicinskih in drugih zdravstvenih programih.
  9. Zmanjšanje administrativnih obremenitev zdravnikov in digitalizacija zdravstva s prehodom na enoten oz. medsebojno povezljiv informacijski sistem.

Celoten govor si lahko preberete tukaj: programska konferenca – Matej Tonin – govor