PREMIER GOLOB JE OB IZBIRI NOTRANJEGA MINISTRA NAMESTO STROKOVNOSTI IZBRAL LOJALNOST IN POSLUŠNOST

DELI:
10.02.2023, NSi

»Plačni sistem je že nekaj časa porušen, to je treba priznati. O tej reformi za zdaj še premalo vemo, ker smo danes slišali šele njene prve obrise. Sindikati so zelo nezadovoljni in celo napovedujejo stavko, kar pa ni dobro za nikogar. Predvsem pa ne za tiste, za katere javni uslužbenci delajo, to se pravi za državljanke in državljane. Lahko ugibamo, kaj vse je v tej reformi, ampak menim, da je sindikate razjezilo dvoje: zamrznjeno napredovanje in neizplačevanje delovne uspešnosti. Vsekakor to spominja na že davno pokojni ZUJF, ki je naredil veliko škode javnim uslužbencem in tukaj menim, da imajo sindikati prav, da so se uprli in da na to nikakor ne pristanejo,« je bila v nastopu v informativni oddaji 24 ur zvečer uvodoma jasna podpredsednica in poslanka NSi dr. Vida Čadonič Špelič.

Po njenem mnenju je delovna uspešnost nekaj, s čimer vodja nagrajuje dobrega in prizadevnega delavca. »To je konkretno nekaj, da vodja pokaže, da tistega, ki hoče nekaj dobrega narediti, tudi dejansko denarno nagradi. In če bodo to vzeli delavcem in na drugi strani tudi vodjem, bodo nekako ustavili javno upravo. Vsi pa si želimo, da bi bila javna uprava učinkovita. Ta napovedan ukrep ni dober za javne uslužbence in jih na nek način destimulira, tukaj pa menim, da bi morala vlada stopiti korak nazaj,« je dodala.

Izbira Boštjana Poklukarja za notranje predstavlja resno grožnjo za vmešavanje politike v strokovne odločitve v slovenski policiji

»V oči bode dejstvo, da bosta dva represivna organa, ki sta istočasno tudi državotvorna, v rokah ene manjše, pridružene skupine politikov v tako veliki stranki, kot je Svoboda. V NSi menimo, da bo prišlo do vmešavanja politike v policijo, hkrati pa bo bodoči minister poslušal navodila predsednika vlade. Gospod Golob je že ob nastopu njegove vlade zelo rad poudarjal, da bo dal prednost stroki in znanju pred politiko in tokrat pač temu ni tako,« je na vprašanje o izbiri kandidata za notranjega ministra v nadaljevanju oddaje opozorila  dr. Čadonič Špeličeva.

Za vodenje ministrstva za notranje zadeve bi moral biti izbran človek, ki bi vlival več zaupanja v stroko. »Posebno potem, ko je tako izjavila strokovna ministrica, kot je bila Bobnarjeva, ki pa je dejansko  prav zaradi neupoštevanja tega odstopila. Ne pozabimo, na to, kar je rekla. Da mora politika ostati pred vrati policije in to upamo, da bo tudi zaveza novega ministra. Imamo skupino LMŠ-jevih politikov, ki so jim rekli volivci ne na parlamentarnih volitvah in zdaj si je ta skupina nekako polastila dva represivna organa,« je dejala dr. Vida Čadonič Špeličeva in nadaljevala: »Dr. Robert Golob, ki je doktor znanosti, je volitve dobil tudi s tem, da je ljudi prepričal, da bodo delali dobro, predvsem pa strokovno. Pričakovala sem, da bo tudi on, ne glede na to, da je vsak minister politik, dal pri izbiri prednost ljudem, ki nekaj vedo o področju, za katerega bodo odgovorni in ga bodo vodili v dobrobit ljudi.«