PREJEMNIK NAZIVA ČASTNEGA ČLANA NSi JE IGNAC POLAJNAR

DELI:
20.11.2023, NSi

Nova Slovenija vsako leto na kongresu podeljuje priznanja in odličja, najvišje izmed njih pa je naziv častnega člana. Letos smo ga podelili dolgoletnemu članu naše stranke za življenjsko delo v podporo krščanski demokraciji ter za bistven prispevek pri ustanovitvi in delovanju Nove Slovenije.

Ignac Polajnar je bil rojen v Potočah pri Preddvoru leta 1948. Po gimnaziji v Kranju in Ljubljani se je vpisal na študij bogoslovja na Teološki fakulteti in nato dokončal študij na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Diplomirani slavist in sociolog je že zgodaj začel objavljati svoja literarna dela v revijah Nova Mladika, Mariborski dialogi ter v Sodobnosti ter Prostor in čas. Bil je tudi urednik bogoslovne literarne revije Pogovori. Od sedemdesetih let 20. stoletja je redno publiciral v časopisu Družina, aktiven je bil v krogu revije in društva 2000. Zaposlen je bil kot novinar pri časopisu Večer ter kot urednik internega glasila v podjetju Metalka.

Ignac Polajnar je pomagal soustvarjati slovensko pomlad. Bil dolgoletni član SKD. Aprila 1990 je bil izvoljen za delegata v Družbenopolitični zbor/DPZ Skupščine RS, SKD pa je postala stranka z najvišjo volilno podporo v koaliciji Demos. Bil je vodja poslanske skupine SKD in to funkcijo opravljal tudi v prvem sklicu Državnega zbora med leti 1992–1996. Človek dialoga, ki ni imel težav z nazorsko različnimi sogovorniki, je bil leta 1991 imenovan za prvega predsednika Preiskovalne komisije DZ RS o raziskovanju povojnih množičnih pobojev, pravno dvomljivih procesov in drugih tovrstnih nepravilnosti. Po letu 1996 je opravljal funkcijo svetovalca in nato sekretarja v poslanski skupini SKD. Dolgoletni rekreativni športnik, maratonec in kolesar se je ob ustanovitvi avgusta 2000 pridružil NSi, kjer je bil na lokalnih volitvah 2002 izvoljen za mestnega svetnika v Ljubljani, med letoma 2005 in 2008 pa je opravljal funkcijo podpredsednika stranke. Leta 2022 zaključil četrti mandat predsednika Razsodišča stranke.