Predsedniki regijskih odborov NSi iz vzhodne Slovenije: Zmanjševanje obsega investicij bo povečalo razlike v razvitosti regij

DELITE TA
PRISPEVEK
14.10.2015, NSi

regijeNa včerajšnjem delovnem srečanju predsednikov regijskih odborov NSi iz vzhodne Slovenije so se sestali predsedniki: Barbara Omers (Ptuj-Ormož), Stanko Horvat (Prekmurje), dr. Peter Kralj (Prlekija), Miha Žižek (Maribor-okolica) in mag. Bernard Memon (Maribor). Udeležence srečanja je obiskal tudi glavni tajnik NSi, Robert Ilc.

Predsedniki so se v svoji razpravi med drugim dotaknili aktualnih predlogov proračunskega memoranduma za leto 2016 in 2017 in bili kritični do predloga zniževanja obsega investicij, kar bo po njihovem prepričanju povečalo razvojne razlike med občinami in regijami. Če zmanjšujemo investicije in ne klestimo porabe države, pristajamo na logiko povečanja razvojnih razlik, nazadovanje gospodarstva, zaviranja podjetniške pobude in nenazadnje tudi na nadaljnji odliv iskalcev zaposlitev čez mejo, kar je še posebej pereč problem v tem delu Slovenije.

Občinam se iz leta v leto nalaga dodatne naloge, znižuje pa se povprečnina. Tokratni predlog povprečnine znaša 519 evrov, kar je zagotovo premalo za vse dodatne obveznosti in omejitve, ki se nalagajo občinam. Po statističnih podatkih iz leta 2013 je zahodna Slovenija ustvarila 20.800 evrov BDP na prebivalca, vzhodna pa le 14.600 evrov, kar je kar 6.200 evrov razlike. S takšnimi predlaganimi proračunskimi postavkami in ukrepi Vlade RS ne moremo pričakovati zmanjševanja razvojnega zaostanka ter enakomernega razvoja Slovenije. Dodatno težavo namreč predstavlja tudi nameravana zadolžitev države v letu 2016 za 2,5 milijarde evrov, v letu 2017 pa kar za 4 milijarde evrov. Nameravana zadolžitev namreč ni usmerjena v razvojne investicije, temveč k vzdrževanju tekoče porabe in odplačilo obresti najema posojil.

Predsedniki so se strinjali, da trenutno stanje v državi zahteva povezovanje in skupno nastopanje na regionalni ravni, saj bodo le tako enotno in pravočasno opozarjali ter vplivali na politiko sprememb v vzhodnem delu Slovenije.