PREDSEDNIK PREISKOVALNE KOMISIJE MIHA LAMUT NAJ ZARADI NEPRAVILNOSTI RAZMISLI O ODSTOPU

DELI:
14.12.2023, NSi

»Vprašanje, ki sem ga zastavila gospodu Lamutu v javnem pismu, se je navezovalo na vsebino dokumentov, ki so povezani s Sovo in vpogledom njihovega direktorja v pričanje Bobnarjeve in Lindava. Članice in člani komisije o tem dogodku prej nismo bili seznanjeni. Še enkrat: Jaz nisem nikogar seznanjala z nobenimi tajnimi podatki, ker sem Miho Lamuta spraševala o dejstvih, ki so bili predstavljena v novinarskih prispevkih v medijih. Sredi novembra je bil na seji komisije sprejet sklep, da bomo zaslišali direktorja Sove, gospoda Kadivnika. Par ur po mojem javnem pozivu pa se v sistemu znajde dokument, iz katerega je razvidno, da je komisija 20. 11. zaprosila direktorja Sove, da pride vpogledat v tajno pričanje. To smo člani komisije izvedeli šele 12. 12.,« je uvodoma v oddaji 24ur zvečer pojasnila poslanka NSi dr. Vida Čadonič Špelič.

Prošnja za vpogled pomeni diskreditacijo komisije, ki je s tem izgubila vso verodostojnost. »Kot članica komisije opozarjam, da moramo biti o dogajanju in delu obveščeni pravočasno. Iz dokumentov je jasno, da je gospod Lamut skrival zelo pomembne dokumente. Zaradi politične higiene bi bilo edino pravilno to, da predsednik komisije razmisli o svojem odstopu. Smo političen organ, ki je dolžan ugotoviti, ali so najvišji nosilci oblasti prekršili svoja pooblastila ali ne. In to je bistveno vprašanje,« je še dodala dr. Čadonič Špeličeva.

Vse bolj jasno pa po mnenju poslanke postaja dejstvo, »da je ta preiskovalna komisija namenjena zaščiti Roberta Goloba, ne pa organ, ki naj bi ugotovil njegov morebiten prekoračen vpliv na delo policije,« je nastop v oddaji zaključila dr. Vida Čadonič Špelič.