PREDSEDNIK NSi OB ENEM LETU VLADE: ODLOČITEV NI BILA LAHKA, BILA PA JE PRAVILNA

DELI:
13.03.2021, NSi

Zapis predsednika NSi in ministra za obrambo Mateja Tonina ob prvi obletnici prisege 14. Vlade Republike Slovenije.

Pred letom dni smo se v NSi odločili, da vstopimo v vlado. Odločitev ni bila lahka, bila pa je pravilna. Slovenija se je v preteklem letu soočila z najtežjo krizo v svoji zgodovini. V vlado smo stopili z mlado ministrsko ekipo. Z dejanji in našim pristopom smo dokazali, da je drugačna politika možna in da verjamemo v boljšo Slovenijo. Epidemija nas lahko prizadene, ne more pa nas premagati, če ohranimo optimizem in vero v prihodnost.

Slovenska politika mora iskati točke, ki nas povezujejo. Ne smemo ves čas iskati razlogov, zakaj sodelovanje ni možno, ampak se moramo potruditi najti pot, ki je skupna. V preteklem letu smo s številnimi paketi pomoči ljudem poskušali olajšati boj z epidemijo. Pomagali smo podjetjem in ohranili številna delovna mesta. Vsega nismo storili optimalno, delali smo tudi napake, vendar smo se trudili po najboljših močeh.
Ponosen sem, da so dosežki ministrske ekipe NSi hkrati tudi ključni in najbolj prepoznavni dosežki te vlade.

Jernej Vrtovec gradi Slovenijo prihodnosti. Tretja razvojna os, kočevska, štajerska in gorenjska železniška proga, projekt Emonika, e-vinjeta, … Premikamo stvari, ki so v Sloveniji stale desetletja.

Janez Cigler Kralj je po dolgih letih pričel z gradnjo dodatnih kapacitet v domovih starejših. Varnost jemljemo resno, zato opremljamo in moderniziramo Slovensko vojsko.

Naš ključni izziv bo vrnitev v čim bolj normalno življenje. S koronskimi paketi pomoči smo ljudem v najtežjih trenutkih zagotavljali socialno varnost, sedaj je na vrsti gospodarsko okrevanje. Izboljšati in debirokratizirati moramo poslovno okolje, da se bo delo splačalo. Želimo ustvariti Slovenijo, ki bo odprta za razvoj dobrih idej in projektov. S koriščenjem vseh prostih kapacitet pa zagotoviti dostopnost javnega zdravstvenega sistema in skrajšanje čakalnih vrst. Verjamemo, da je boljša Slovenija mogoča!