Predlog za preimenovanje Titove ceste v Štajersko cesto

DELI:
23.11.2011, NSi

Z zgodovinsko odločitvijo Ustavnega sodišča Republike Slovenije, ki je odpravilo poimenovanje ene od ljubljanskih ulic po Josipu Brozu Titu, smo korak bliže vzpostavitvi demokratičnega vzdušja v naši prestolnici in državi. Ta odločba, ki je bila sprejeta ob dvajsetletnici slovenske samostojnosti, nedvoumno ugotavlja, da je nedopustno poimenovanje ulice z imenom, ki je nezdružljivo s temeljnimi ustavnimi vrednotami, kot so človekovo dostojanstvo, svoboda, demokracija in vladavina prava.

Svetniški klub Nove Slovenije, krščanske ljudske stranke, zato predlaga, da se celotni odsek (tudi dosedanja Titova cesta) poimenuje Štajerska cesta. Del cestnega odseka se tako že imenuje, s predlogom odloka, ki ga vlagamo v postopke sprejema v Mestnem svetu Mestne občine Ljubljana, pa to ime dobi še preostali del.

Preimenovanje v Štajersko cesto se ponuja samo po sebi, saj se dosedanja Titova cesta nadaljuje v Štajersko cesto in pelje v smeri štajerske regije. Prav danes, ko se spominjamo velikega prispevka Rudolfa Maistra za slovenski narod in državo, je tako preimenovanje še posebej na mestu.

Zdi se nam pomembno, da se s takim predlogom ilustrativno izognemo vsakršnim ideološkim primesem, obenem pa vendarle ne zanemarimo slovenske stvarnosti, ki ji večja povezanost – vsaj na simbolični ravni – med največjima središčema zagotovo ne bo odveč.