PREDLOG SREBRNE NITI O KONČANJU ŽIVLJENJA PRINAŠA PREVISOKA ETIČNA TVEGANJA

DELI:
10.05.2023, NSi

V imenu poslanske skupine NSi sta se poslanca dr. Vida Čadonič Špelič in mag. Janez Žakelj sestala s predstavnikoma Društva Srebrna nit, dddr. Andrejem Pleterskim in dr. Igorjem Pribcem, ki sta predstavila spremenjen predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Zanj v Srebrni niti zbirajo podpise državljanov, s katerimi bi zakon vložili v državni zbor in začeli zakonodajni postopek.

Poslanca sta poudarila, da v NSi zagovarjamo življenje in pri omenjenem zakonskem predlogu slišimo predvsem nasprotovanje in opozorila slovenskih zdravniških organizacij in Komisije za medicinsko etiko. Omenjene organizacije opozarjajo na visoko etično tveganje predloga zakona zaradi možnosti različnih zlorab. Prav tako se strinjamo s tistimi, ki opozarjajo, da se preko takšnih predlogov v družbo vnaša napačno miselnost, da je življenje starega, onemoglega ali bolnega človeka manjvredno.

Zaradi vsega navedenega poslanska skupina NSi zakonskemu predlogu Društva Srebrna nit nasprotuje. Ob tem v NSi menimo, da bi se morali kot družba več pogovarjati o tem, kaj lahko storimo, da bomo starejšim omogočili dostojno jesen življenja in poskrbeli za sočutno paliativno oskrbo umirajočih.