PREDLOG NSi: EVROPSKI KOMISAR NAJ BO IMENOVAN S SOGLASJEM VEČINE SLOVENSKIH EVROPSKIH POSLANCEV

DELI:
15.04.2024, NSi

»Vsakič znova pri vprašanju imenovanja evropskega komisarja slovenska politika pade na zrelostnem izpitu. Priče smo različnim političnim preigravanjem, dogovorom iz ozadja in boju za politični prestiž. Tokrat smo še pred pričetkom postopka izbora kandidata priča neusklajenosti in nezadovoljstvu med koalicijskimi partnerji. Ko smo mislili, da smo videli že vse, je tokrat predsednik vlade kandidata za komisarja najavil kar na »pikniku« Gibanja Svobode. Slovenija je majhna država in za nas je ključno, da so vsi predstavniki Slovenije na evropski ravni med seboj povezani ter imajo visoko podporo in stik z ljudmi,« je uvodoma na novinarski konferenci dejal vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj.

NSi zato predlaga, da vlada kandidata za komisarja predlaga v soglasju z večino oz. s petimi izvoljenimi poslanci Evropskega parlamenta iz Slovenije. »Poslanci so edini neposredno izvoljeni predstavniki na evropski ravni, in prav je, da jim damo močnejšo in bolj ključno vlogo pri iskanju članov Evropske komisije,« je bil jasen Cigler Kralj.

Ljudmila Novak: Za učinkovitost je pomemben dober odnos med poslanci in evropskim komisarjem

Predlog zakona podpira tudi aktualna evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak, ki je poudarila, da bi se s tem slovenskemu kandidatu tudi povečala kredibilnost. »Evropski poslanci smo neposredno izvoljeni od državljanov in potem imamo tudi besedo na zaslišanjih kandidatov za evropskega komisarja. Zelo dobro je torej, če ima ta kandidat širšo podporo poslancev iz svoje države, ki lahko njemu v prid ali pa v škodo rečejo kakšno besedo v svoji politični skupini. S tem si pridobi tudi kredibilnost,« je dejala Novakova.

Poslanka je poudarila pomen dobrega odnosa med poslancem in komisarjem. »Ko sem imela nekajkrat nek konkretni predlog in sem morala govoriti z njim ali s katerim drugim predstavnikom evropske komisije, mi je omogočil dostop do drugih komisarjev. Zadeve sem zato tudi lažje reševala, odnos med evropskimi poslanci in izvoljenim komisarjem je zato izredno pomemben,« je zaključila Ljudmila Novak.