PREDLAGANI ZAKON O ZAŠČITI ŽIVALI JE ŠKODLJIV IN NEUSKLAJEN S STROKO

DELI:
24.05.2023, NSi

Poslanka NSi dr. Vida Čadonič Špelič je v sinočnjih Odmevih opozorila, da je pri sprejemanju zakonov  s področja veterine do zdaj vedno sodelovala stroka, tokrat pa na veliko začudenje veterinarjev ni tako.

»Politika se je odločila pripravljati zakon, ki je v resnici potreben in pomemben, ampak brez stroke. Poleg veterinarjev so tudi kmetje in druge organizacije opozorili, da želijo sodelovati pri pripravi zakonodaje, saj vsi želijo zaščiti živali in se boriti proti mučenju. Prepričana sem, da so tisti, ki so pisali zakon, to počeli z najboljšimi nameni, vendar žal s pomanjkljivim znanjem in to se iz rešitev zakona tudi jasno vidi,« je še dodala Čadonič Špeličeva.

Zakon je po njenem mnenju škodljiv in nerazumljiv za izvajalce. »Želimo, da bi zakon bilo moč uporabljati. Lastniki živali ga morajo pravilno razumeli in za svoje živali v skladu z njim tudi poskrbeti. Zakon pa mora biti tudi izvedljiv. Kar 178 uradnih veterinarjev, ki bodo ta zakon nadzirali, je napisalo, da je v nekaterih delih težko izvedljiv in na to smo želeli tudi opozoriti. Danes se je videlo, da je bila ta široka razprava potrebna,« je poudarila Čadonič Špeličeva.

Dodala je, da so predstavniki vlade prisluhnili pripombam in jim tudi pritrdili. »Vlada je v svojem stališču pritrdila veterinarski stroki. Vlada si je vzela kar tri strani A4, da je obrazložila, v kakšni veliki zmoti so tisti, ki so ta zakon pripravljali. Že po sedaj veljavnem zakonu lahko nevladne organizacije, ki se ukvarjajo z zaščito živali,  prijavljajo primere zlorab inšpekciji. Predlog, da bi lahko pooblaščenec nadziral veterinarskega inšpektorja, pa je nedopusten tudi po našem pravnem redu,« je dejala Vida Čadonič Špelič.

V zaključku oddaje je dejala, da se je ministrstvo zavezalo, da bo pripravilo celovit zakon, za katerega rabi kar nekaj mesecev, da ga pripravi in takšen celovit zakon tudi  čakamo. »Do takrat pa noben zakon ne bo pomagal živalim, v kolikor inšpekcija ne bo izvajala že trenutnega  zakona, ki je dober. Samo izvajati ga je treba.«