Predlagamo zvišanje pomoči za družine z majhnimi otroki in 100 evrov gospodinjskega dodatka za starejše ženske

DELI:
13.11.2018, NSi

“V NSi smo v parlamentarno obravnavo vložili paket zakonodajnih predlogov, s katerimi želimo izboljšati socialni položaj starejših žensk z nizkimi prihodki in mladih družin z majhnimi otroki. Prav tako želimo tudi spodbuditi podjetja k pomoči športnim društvom,”  je na današnji novinarski konferenci pojasnil vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Želimo izboljšati socialni status žensk starejših od 65 let z nizko pokojnino

S predlogom novega zakona o gospodinjskem dodatku želimo predvsem izboljšati socialni položaj starejših žensk z nizkimi prihodki, ki po podatkih statističnega urada sodijo v eno izmed socialno najbolj ogroženih družbenih skupin. »Ne smemo pozabiti, da ženske kot gospodinje poleg službenih obveznosti opravljajo na tedenski ravni tudi približno 42 ur gospodinjskega dela, ki jim ga nihče ne plača,« je izpostavil Horvat.

Gre za predlog novega zakona, s katerim bi obravnavali in urejali pravice do gospodinjskega dodatka v višini 100 evrov. Do tega bi bile upravičene ženske, starejše od 65 let, ki prejemajo do 500 evrov pokojnine oz. drugih prejemkov.

Mladim družinam ob rojstvu otroka v pomoč z denarno pomočjo in brezplačnim vrtcem za drugega in naslednje otroke

S predlagano novelo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih želimo v NSi z denarno pomočjo pomagati staršem ob rojstvu otroka. Sedanja oblika pomoči, ki za novorojence predpisuje pakete, je po besedah vodje poslanske skupine močno omejevanje svobode pravic državljank in državljanov. »Poleg tega bi pomoč ob rojstvu otroka zvišali z 280 evrov na 500 evrov. To ni velika obremenitev proračuna, letno bi šlo za približno štiri milijone evrov,« je poudaril in dodal, da v NSi noveliramo tudi zakon o vrtcih in vzpostavljamo rešitve, ki so veljale pred gospodarsko krizo. »V NSi predlagamo ponovno uvedbo nižje cene vrtca za prvega otroka ter brezplačen vrtec za drugega in vse naslednje otroke, ki so hkrati vpisani v vrtec,« je še dejal Jožef Horvat.

Podjetja, ki donirajo športnim društvom, naj dobivajo olajšavo

Poslanci NSi so v parlamentarno obravnavo ponovno vložili tudi predlog novele zakona davku od dohodkov pravnih oseb, s katero bi spodbudili podjetja k finančni pomoči športnim društvom. »Uvedli bi novo olajšavo za podjetja, ki donirajo športnih društvom. Podjetja bi bila upravičena do znižanja davčne osnove za dvakratnik plačane donacije,« je pojasnil Horvat. Da bi preprečili zlorabe z ustanavljanjem fiktivnih društev, bi se olajšave lahko uveljavile le za društva, ki bi ustrezala določenim pogojem – med drugim, da delajo v javnem interesu.

Paket zakonov bomo v NSi predstavili tudi drugim poslanskim skupinam in o njem zahtevali splošno razpravo na seji državnega zbora.

Novinarska konferenca vodje poslanske skupine Jožefa Horvata.

Objavil/a NSi dne Torek, 13. november 2018