PRED PRELOMNIMI EVROPSKIMI VOLITVAMI: EVROPO VRNIMO NA POT RAZVOJA IN NAPREDKA

DELI:
07.06.2024, NSi

»Evropa in Slovenija sta pred številnimi izzivi, zato je prihajajoči mandat novega sklica evropskega parlamenta zgodovinski,« je uvodoma na velikem soočenju na RTV pred nedeljskimi evropskimi volitvami dejal nosilec liste NSi Matej Tonin.

Treba je končati vojno na evropskih tleh, se znajti v ekonomski borbi med Kitajsko in Ameriko ter ohraniti naš evropski način življenja. »Zaradi tega se na evropske volitve NSi podaja z močno evropsko listo. Prioriteta mandata novega evropskega poslanca pa bo predvsem sprememba migracijskega pakta ter uvedba realističnega in aktivističnega zelenega prehoda,« je dodal Tonin.

EPP po mnenju nosilca liste NSi postavlja zelo jasne pogoje, s kom se bo povezovala. »Pogoj je zagotovo vladavina prava, proevropska usmerjenost, pa tudi podpora Ukrajini. Evropa potrebuje več sodelovanja na področjih, kjer je šibka, to sta predvsem obrambna in varnostna politika. Tukaj se Evropa mora okrepiti, če želi postati globalni igralec,« je prepričan.

Evropa se mora okrepiti, če želi postati globalni igralec

V nadaljevanju soočenja so se dotaknili tudi vprašanja varnosti. »Schengen je bil zagotovo ena izmed najlepših stvari, ko smo brez omejitev lahko potovali v vse sosednje države. Sedaj pa se povsem upravičeno uvaja ponovna kontrola, zaradi neustreznega obvladovanja migracij,« je poudaril Matej Tonin in opozoril na nedaven umor nemškega policista in napada migranta na mlada dekleta na ljubljanskem avtobusu. »Pred tem si enostavno ne moremo več zatiskati oči. Ko bodo ti problemi učinkovitega upravljanja z migranti rešeni, potem bodo tudi ponovno odprte meje.«

Spregovorili so tudi o vojni v Ukrajini. Tonin je prepričan, da je Putin napadel Ukrajino, ker se boji demokracije. »Za mir dovolj ena sama stvar: Putin mora odpoklicati svoje sile iz Ukrajine in vojna bo končana.«

Evropa nam je v zadnjih dvajsetih letih dala veliko dobrega, zato jo je potrebno okrepiti in izboljšati. »Nikakor ne smemo postati tujci v naši Evropi. V NSi bomo še naprej opozarjali na zgrešeno evropsko migracijsko politiko ter aktivističen in škodljiv zeleni prehod. Te volitve so prelomne, saj moramo Evropo vrniti na jasno in razumno pot razvoja in napredka,« je nastop v soočenju zaključil nosilec liste NSi Matej Tonin.