Pred nami so izzivi, s katerimi se bo morala politika resno soočiti

DELI:
21.03.2018, NSi

Predsednik NSi je nastopil v včerajšnjem pogovoru z opozicijo in se zavzel za novo vlado, ki se bo znala soočiti z izzivi Slovenije. Prepričan je, da novo vlado potrebujemo čim prej, saj ima Slovenija kar nekaj problemov na katere je potrebno takoj odgovoriti.

Državni zbor se je seznanil z odstopom premierja Mira Cerarja, predsednik republike Borut Pahor novega mandatarja ne namerava predlagati, se je pa za mandatarstvo ponudil poslanec Janko Veber. »Poteza poslanca Janka Vebra, ki išče podpise, da postane mandatar, je neresna in nima nobene možnosti za uspeh. Želimo si, da bi bile volitve čim prej, da dobimo vlado, ki bo delala za prihodnost Slovenije,« je povedal Matej Tonin.

Spregovoril je tudi o pravih razlogih za Cerarjev odstop. »Razlog je politična razbremenitev pritiska na SMC. Ob takšnih koalicijskih partnerjih resnično ne potrebuješ sovražnikov,« je izjavil.

Hrvati nimajo nobene podlage, da terjajo denar od NLB

Aktualna tema oddaje je bil NLB, saj je NSi skupaj z SDS vložila ustavni zakon, ki bi prepovedal, da NLB plačuje za izide sodnih postopkov na Hrvaškem. Predsednik NSi je povedal, da zakon daje Fursu podlago, da od hrvaških podjetij na slovenskem izterjajo morebitno škodo, ki bi nastala zaradi sodnih postopkov proti NLB-ju na Hrvaškem. »Hrvati nimajo nobene podlage, da terjajo denar od NLB. In banka je naredila napako, da je nekaterim izplačala denar. Zato želimo z ustavnim zakonom ustaviti takšna plačila in Hrvatom vzeti tisto, kar nam sedaj jemljejo,« je bil jasen Tonin.

Slaba zunanja politika je kriva, da v tujini nimamo zaveznikov

Predsednik NSi je izpostavil tudi probleme Slovenije v mednarodni politiki, kjer smo zaradi slabe zunanje politike zelo osamljeni. »V mednarodni politiki nimamo zaveznikov. To kaže predvsem primer arbitražne razsodbe. Čeprav je pravo na naši strani, se Evropska komisija ob naših prošnjah po pomoči odziva zelo mlačno. Za takšno stanje je kriva slaba slovenska zunanja politika,« je bil jasen.

Predsednik NSi je poudaril, da je zdaj čas za vlado, ki bo polno operativna in se bo znala soočiti z izzivi. »Pred nami so izzivi, s katerimi se bo morala politika soočiti. Staranje prebivalstva vpliva na pokojninsko in na zdravstveno blagajno. Imamo previsok javni dolg in okorno poslovno okolje, zdravstvo je v katastrofalnem stanju. Potrebujemo vlado, ki bo to znala rešiti,« je prepričan.