PREBIVALCI NOVEGA MESTA IN BELE KRAJINE DOČAKALI DOVOLJENJE ZA GRADNJO TRETJE RAZVOJNE OSI JUG

DELI:
22.10.2021, NSi

Ministrstvo za okolje in prostor je Darsu izdalo gradbeno dovoljenje za gradnjo dela 3. razvojne osi jug. Gre za pet kilometrov hitre ceste od priključka dolenjske avtoceste Novo mesto – vzhod do priključka za tovarno Revoz. “Končno. Prebivalci Novega mesta in okolice ter zlasti Bele krajine si zaslužijo normalno cestno povezavo,” je na svojem tviterju zapisal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki se je ves čas trudil, da bi bi se tretja razvojna os jug le začela graditi.

Gre za prvi odsek hitre ceste, ki je pomemben predvsem za nekatere velike novomeške industrijske družbe, predvsem Revoz, drugi del hitre ceste, ki se tudi pomika proti izvedbi pa bo pomemben predvsem za številne Belokranjce, ki že dolgo časa čakajo na boljšo povezljivost z ostalimi deli Slovenije.

Tretja razvojna os jug je razdeljena na dva odseka. Na prvem sta predvideni gradnji 5,05 kilometra hitre štiripasovne ceste od priključka dolenjske avtoceste Novo mesto – vzhod mimo Mačkovca in Cikave do priključka Osredek, ki bo hkrati tudi priključek za tovarno Revoz (1. in 2. etapa), nato pa še gradnja hitre ceste naprej skozi Gorjance do priključka Maline v dolžini 12,4 kilometra (3. in 4. etapa). Na drugem odseku je predvidena gradnja hitre ceste od priključka Maline do mednarodnega mejnega prehoda Metlika v dolžini 10,5 kilometra in od Gradnika do Črnomlja jug v dolžini 20 kilometrov.

Gradnja pet kilometrov dolgega odseka hitre ceste bo, kot pravijo na Darsu, lahko stekla po pravnomočnosti gradbenega dovoljenja in zaključku izbora izvajalca del, kar pričakujejo, da se bo zgodilo ob koncu zime. Rok za izgradnjo je štiri leta po uvedbi v delo.

Za drugi odsek ceste, to je naprej od priključka Malin do mejnega prehoda Metlika in do priključka Črnomelj jug, je bila ta mesec podpisana pogodba za izdelavo študije izvedbe projekta ter predinvesticijske zasnove. Sledi izdelava projektne ter ostale dokumentacije, potrebne za pridobitev gradbenega dovoljenja, pojasnjujejo na Darsu.

Vir: STA