PRAVIH REŠITEV ZA USPEŠEN SPOPAD S KRIZO NOVA VLADA ŠE NIMA

DELI:
29.06.2022, NSi

Poslanec Jožef Horvat je v oddaji 24ur zvečer spregovoril o aktualnih političnih temah, s sogovornico pa sta se osredotočila na uspešnost aktualne vlade pri spopadanju z energetsko krizo in draginjo. Najprej pa so se dotaknili bližajočih se predsedniških volitev.

»Ni prav, da se vračamo v enopartijski sistem, zato v NSi nismo naklonjeni temu, da bi samo ena stranka zavzemala vse tri najvišje položaje v državi. Ključno je, da se pripravimo na izzive, ki se bodo v jeseni še stopnjevali, saj nas čaka draginja in višanje cen energentov,« je uvodoma dejal poslanec Jožef Horvat.

Povedal je, da bomo v NSi odločitev o morebitnih predsedniških kandidatih sprejeli do konca poletja. »Predsednik Republike  mora po našem mnenju graditi mostove med nazorskimi različnimi ljudmi, Slovenci pa poleg dialoga potrebujemo tudi spravo,« je poudaril poslanec Horvat.

V nadaljevanju sta sogovornika spregovorila o učinkovitosti spopadanja vlade z vse večjo energetsko krizo in draginjo. »Za rešitev krize ima NSi kar nekaj predlogov, nekaj jih je trenutno tudi v obravnavi v državnem zboru. Opaziti pa je, da vlada ni pripravila ključnih ukrepov, s katerimi bi se lahko učinkovito spopadli z draginjo,« je dejal Horvat in dodal: »Dvignili so cene energentov, dvignila pa se je tudi cena hrane, inflacija, na vrata pa tudi trka nov val epidemije. Pravih rešitev za vse te težave ni.«

Poslanec Horvat ni mogel mimo dejstva, da vlada upošteva predvsem tiste skupine, ki protestirajo in to primerjal z učinkovitostjo ukrepov, ki jih je sprejela vlada, kjer je sodelovala tudi ministrska ekipa NSi. »Nasprotje je bilo v našem mandatu, kjer je vlada v 100 urah v obravnavo v državni zbor prinesla prvi paket ukrepov pomoči. Naši ukrepi so bili učinkoviti, čemur prikimava tudi ugledna revija The Economist. Učinkovitost ukrepov prejšnje vlade se sedaj vidi v rekordni gospodarski rasti in zaposlenosti. Od vlade pričakujemo, da bo še pred parlamentarnimi počitnicami v državni zbor prinesla paket ključnih ukrepov, ki bodo pripomogli k učinkovitem reševanju krize,« je poudaril Jožef Horvat.

Sogovornika pa sta za konec komentirala tudi višanje prispevka za financiranje javne RTV. »Glede plačevanja prispevka RTV se lahko vprašamo, zakaj mora zakonodajalec državljane prisiliti, da plačujejo nekaj, česar mnogi sploh ne uporabljajo,« je dejal poslanec Jožef Horvat in dodal: »Za NSi bi bila sprejemljiva rešitev tega problema tudi v tem, da državljani del dohodnine po lastni presoji namenijo za delovanje medijev med njimi tudi RTV.«