Pravica zamujena je pravica odrečena

DELI:
04.10.2018, NSi

Ljudmila Novak je na odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide povedala, da je zadovoljna s predstavitvijo letnega poročila urada Varuha človekovih pravic. Manj jo je navdušila vsebina. Zavzela pa se je tudi za nujno sprejetje Zakona o dolgotrajni oskrbi.

»Skrbi me neusklajenost med različnimi ministrstvi, ki s prelaganjem odgovornosti škodijo državljanom. Menim namreč, da je pravica odložena tudi pravica odrečena in tu ne morem razumeti, zakaj se nekatere zadeve tako dolgo vlečejo,« je poudarila poslanka NSi.

Strinjala se z namestnikom varuha človekovih pravic g. Dolčičem, da naj država sama v prvi vrsti spoštuje svoje predpise, šele nato bo lahko zgled za vse državljane.

Poslanke NSi pa se je dotaknilo tudi poročilo glede stanja in ravnanja s starejšimi v naši družbi. »Naša družba se stara in vse, kar ste navedli, dokazuje, da moramo nujno sprejeti Zakon o dolgotrajni oskrbi. V nasprotnem primeru se bo vedno pogosteje dogajalo, da v družinah, bolnišnicah in domovih za starejše enostavno ne bo mesta za starejše. Od tu pa je le korak do prisilne evtanazije, s čimer bi se kdo morda želel znebiti starejših. To moramo na vsak način preprečiti,« je prepričana Ljudmila Novak.