POTREBUJEMO SODELOVANJE IN DIALOG, NE PA STALNO ODPIRANJE NOVIH FRONT

DELI:
18.11.2020, NSi

V Novi Sloveniji z zaskrbljenostjo spremljamo najnovejši razvoj dogodkov v zvezi z blokado ukrepov  za spoprijem držav članic Evropske unije s pandemijo, potem ko je prišlo do blokade celotnega svežnja s strani dveh držav članic zaradi novega pogoja za pridobivanje evropskih sredstev sprejetega v dogovoru med Evropskim parlamentom in članicami Evropske unije. Po tem dogovoru, ki se v tem delu razlikuje od julijskega dogovora držav članic,  bo spoštovanje načela vladavine prava pogoj za pridobitev sredstev iz večletnega proračuna EU-ja in svežnja za okrevanje po pandemiji covida-19.

V Novi Sloveniji si želimo trdne, solidarne in enotne Evropske unije, ki ne bo imela težav z vladavino prava, hkrati pa se zavedamo nujnosti sprejetja predlaganih finančnih ukrepov, brez katerega Evropski uniji grozi huda finančna in institucionalna kriza. Rešitev vidimo, kot vedno v dialogu, polje kompromisa pa predvsem v konkretizaciji in natančni določitvi ravnanj, ki bi za seboj potegnila tako drastično sankcijo, kot je odtegnitev evropskih sredstev državi članici, saj je zgolj sklicevanje na vladavino prava preveč ohlapno in kaj lahko podvrženo tudi povsem arbitrarnim interpretacijam. Onemogočanje nujnih sredstev katerikoli državi članici in s tem njenim državljanom in gospodarstvu, bi bilo v tem trenutku lahko zanje izjemno problematično, posledično pa nevarno za vso Evropsko unijo,  zato se bo nujno zateči h kompromisnim in tretjim rešitvam, kar je Evropsko unijo v desetletjih njenega obstoja vedno reševalo

Pri tem pozivamo koalicijske partnerje, posebej največjega, da se v tej delikatni situaciji vzdržijo enostranskih ravnanj in interpretacij, in da ne diskreditirajo sicer precej utemeljenih stališč glede sedanje situacije v Evropski uniji, z zgodbami o ukradenih volitvah in podobnim.

Vlada mora delovati enotno in usklajeno, koalicijski partnerji pa lahko prevzemamo odgovornost le za skupaj sprejete in v koaliciji usklajene rešitve. Le tako se bo namreč mogoče izogniti predčasnim volitvam in izpeljati ta mandat in predsedovanje, predvsem pa se z vso odgovornostjo posvetiti sedanjim težkim razmeram, ki jih je treba miriti in dobro upravljati. Potrebujemo sodelovanje in dialog, ne pa stalno odpiranje novih front in ustvarjanje in razpihovanje novih nasprotij.