POTREBOVALI BI STRNITEV VRST, A OPOZICIJI GRE LE ZA OBLAST

DELI:
11.02.2021, NSi

»V NSi smo na nek način zadovoljni, čeprav se to ta trenutek čudno sliši, da se to štirimesečno rožljanje s konstruktivno nezaupnico vendarle zaključi. Upam da se bo zaključilo v začetku naslednjega tedna z glasovanjem. Vse to, kar pa levi blok opozicije očita vladi, so neke fikcije, brez kakršnihkoli podatkov. V tem tekstu nezaupnice ni nobenih podatkov, s katerimi bi lahko ovrednotili slabo delovanje te vlade. Že iz neverbalne komunikacije šefov strank, ki so danes predlagali, drugič, konstruktivno nezaupnico, je jasno razvidno, da zdaj ne gre več za zmago, gre zgolj za interpretacijo poraza,« je v oddaji Odmevi dejal Jožef Horvat.

Poudaril je, da je ta čas pandemije gotovo najtežji čas v tridesetletni zgodovini Slovenije. »V lanskem letu je naš izvoz padel zgolj za 2 % glede na odlično leto 2019. Pokritost uvoza z izvozom je 102,7 %, v evrih je to skoraj 900.000.000 EUR. Opozicija govori celo o razkroju demokracije v Sloveniji, a če berete revijo The Economist, je za letošnje leto za Slovenijo izmerila dober indeks demokratičnosti, bistveno boljši kot v letu 2019, 2018 in 2017,« je izpostavil Jožef Horvat in dodal, da to pomeni, da so koalicijski protikoronski paketi, od številke 1 do številke 8, prijeli.

Matej Tonin: Potrebovali bi strnitev vrst, a opoziciji gre le za oblast

»Konstruktivna nezaupnica je stvar prioritet, ki jih ima opozicija. Očitno je v tem trenutku pomembnejša, prevzem oblasti kot pa spopadanje s covidom. Slovenija je v izjemno težki situaciji in v tem trenutku bi potrebovali predvsem strnitev vrst, medsebojno sodelovanje, poslušanje, pomoč drug drugemu, ker bi le na takšen način lahko iz te krize izšli kot zmagovalci in to bi pričakoval od opozicije. Upam, da bodo sprejel roko sodelovanja s strani vladne koalicije. Mi jih vabimo k podpisu posebnega sporazuma, kjer bi se dogovorili o ključnih stvareh, ki jih moramo izpeljati do konca tega mandata. Zagotovo je ključno, da obvladamo to krizo, da najdemo izhodno strategijo in da uspešno predsedujemo Evropski uniji,« je v oddaji 24 ur zvečer poudaril Matej Tonin.

Dodal je, da lahko tisti, ki ima v parlamentu vsaj 46 glasov, sestavi vlado in tudi dejansko deluje. Ta vlada to podporo ima. »Če bi jo imela koalicija KUL, bi se sestavila drugačno vlada, ker pa je jasno, da te podpore ni, jaz mislim, da je v interesu Slovenije in v interesu državljank in državljanov, da se s tem politiziranjem in metanjem polen pod noge preneha in da dejansko stopimo skupaj in premaknemo naprej ključne zadeve. Konec koncev, mi bomo morali še dolgo časa živeti drug ob drugem. Bolje je, da se poslušamo in da sodelujemo, kot pa da si medsebojno nagajamo,« je še dodal predsednik NSi.