POSLANSKO SKUPINO NSi OBISKAL ALEX SCHADENBERG

DELI:
31.01.2024, NSi

30. januarja 2024 se je poslanska skupina NSi srečala z Alexom Schadenbergom, direktorjem Koalicije za preprečevanje evtanazije (Euthanasia Prevention Coalition). Alex Schadenberg, ki prihaja iz Kanade, ima bogate izkušnje na področju boja proti evtanaziji in samomoru s pomočjo. Poslancem je predstavil, kako se je v Kanadi po uvedbi legalizacije uboja oz. samomora s pomočjo začel razkroj spoštovanja vrednote človekovega življenja.

Kmalu po tem, ko je bila prvič uvedena možnost evtanazije in samomora s pomočjo, so še tiste varovalke, ki jih je zakon določal, začele padati. Splošne in pomensko odprte definicije so pripeljale do absurdnih primerov, ko se evtanazijo oz. samomor s pomočjo kot eno od rešitev ponuja že osebam z duševnimi motnjami. Ko osebi, ki se bori s samomorilnimi mislimi, ponudijo evtanazijo, je jasno, da je družba pri tem zašla. Socialno ranljivim osebam pogosto ni omogočena zdravstvena pomoč, ponujena pa jim je smrt.

Alex Schadenberg slovensko družbo in politiko opozarja, naj ne naredi enake napake. Ko se enkrat prestopi mejo in dopusti ubijanje, je razširitev možnosti jemanja življenja samo še vprašanje časa. Vse je spodbudil k prizadevanju za kulturo življenja. Za osebe v težkih življenjskih situacijah rešitev ni smrt ampak pomoč.