POSLANSKA VPRAŠANJA: SLOVENSKO PREDSEDOVANJE SVETU EU IN PROBLEMATIKA ZVERI

DELI:
31.01.2022, NSi

Poslanci državnega zbora so seji državnega zbora pričeli s poslanskimi vprašanji. V imenu NSi sta poslansko vprašanje ministrom postavila Jožef Horvat in Andrej Černigoj.

Jožef Horvat: Slovensko predsedovanje je bilo zelo uspešno

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je zastavil poslansko vprašanje ministru za zunanje zadeve Anžetu Logarju. V njem je izpostavil, da je Slovenija v drugi polovici prejšnjega leta predsedovala Svetu Evropske Unije, ravno v tem času pa so se zgodili veliki premiki tudi na resorjih ministrov NSi.

»Spoštovani gospod minister za zunanje zadeve, dr. Logar. Skupaj odporna Evropa, je bil slogan našega predsedovanja Svetu Evropske unije. Pred natančno enim mesecem, je Slovenija zaključila šest mesečno predsedovanje Svetu Evropske unije in to odgovorno nalogo predala Franciji. Na skupni seji odbora za zadeve Evropske unije in odbora za zunanjo politiko 14. januarja francoska veleposlanica v Sloveniji Florence Ferrari predstavila prednostne naloge francoskega predsedovanja Svetu Evropske unije in se Sloveniji zahvalila za neverjetno delo – to so njene besede, ki ga je opravila med predsedovanjem. Spomnila je na besede francoskega ministra za evropske in zunanje zadeve ob srečanju z vami, spoštovani minister, ko je decembra 21 dejal, da je Sloveniji med predsedovanjem uspelo doseči napredek na številnih področjih, tudi na politično občutljivih in odigrati odlično vlogo posredniške države,« je poudaril vodja poslanske skupine NSi.

Dodal je, da v Novi Sloveniji kot izrazito pro-evropski stranki na nek način obžalujemo, da se je v zadnjih šestih mesecih premalo govorilo o naših dobrih uspehih celotne ministrske ekipe. »Bilo je ogromno dogodkov na različnih nivojih in moja ocena osebna je, da smo Slovenijo ponovno po nekaj letih outsiderstva postavili spet nazaj na pomemben zemljevid Evrope. Zdaj pa vas sprašujem, gospod minister, in vas prosim, da v teh parih minutah, kolikor jih imate na razpolago, predstavite dosežke Republike Slovenije med predsedovanjem Svetu Evropske unije in njeno sedanjo vlogo v mednarodnem prostoru,« je povedal poslanec Horvat.

Andrej Černigoj: Kako boste zaščitili kmete zaradi škode, ki jim jo povzročajo zveri?

Poslanec Andrej Černigoj je v poslanskem vprašanju ministru za okolje in ministru za kmetijstvo spraševal o problematiki divjih prašičev, ki na območju Brkinov uničujejo polja s pridelki. »Tamkajšnji kmetje zaradi škod na travnikih, njivah nimajo dovolj krme za živino in razmišljajo o opustitvi kmetovanja. Med pomembnejše naloge kmetijstva je zagotavljanje primerne stopnje samooskrbe in prehranske varnosti. Obseg kmetijskih zemljišč se zaradi intenzivnega razvoja naselij in infrastrukture ter zaraščanja teh zemljišč vztrajno zmanjšuje, še vedno se nadaljuje trend zmanjševanja števila kmečkih gospodarstev, zato je ključna naloga pristojnega ministrstva, da zagotovi obdelanost in ustrezno varstvo kmetijskih površin.

Poudaril je, da lovska stroka in različne nevladne organizacije na tem področju ugotavljajo, da je v Sloveniji vedno več zveri, da nimamo jasnega načrta katera so primerna območja kjer bomo dovoljevali in kakšno število zveri je primerno. »Kmetje se bojijo za drobnico, priča pa smo vedno večjim napadom medveda na čebelnjake. Divje svinje in medvedi se več ne bojijo ljudi. Ljudem prihajajo vse bližje, celo v vasi. Vse zgoraj našteto je razlog, da se moramo veliki škodi, ki jo slovenski kmetje doživljajo zaradi napadov zveri in divjadi javno pogovarjati. Zanima me, kako boste zaščitili kmete, da ne bodo opustili kmetovanja? In kako boste zaščitili državljanke in državljane, pa tudi lovce, da njihova varnost ne bo ogrožena,« je vprašal poslanec NSi.