Poslanska skupina NSi z vodstvom Slovenske Karitas o begunski problematiki

DELITE TA
PRISPEVEK
15.09.2015, NSi

12019941_750006755125191_73572159820639365_nPoslanska skupina NSi, ki jo vodi mag. Matej Tonin, se je danes v luči zaskrbljujočih razmer o begunski problematiki pogovarjala z vodstvom Slovenske Karitas.

V nadaljevanju objavljamo izjavi za javnost mag. Mateja Tonina in generalnega tajnika Slovenske Karitas Imra Jerebica.

Vodja PS NSi mag. Matej Tonin: “Zelo smo bili veseli, ker se je Slovenska Karitas odzvala našemu vabilu. Sestanek je potekal zelo konstruktivno, saj smo si v času, ko je še ogromno stvari nedorečenih, izmenjali precej informacij. Na podlagi predstavljenih dejstev lahko povem, da bodo civilnodružbene organizacije, med katerimi je zagotovo Karitas vodilna, prispevale k temu, da migranti, ki bodo prišli v Slovenijo, ne bodo žejni in lačni.
V NSi menimo, da je treba po človeški plati poskrbeti za migrante, a jim je obenem treba tudi sporočiti, da naše zmožnosti niso brezmejne. Neodgovorno do migrantov bi bilo, če bi govorili, da lahko sprejmemo vse, čeprav tega nismo zmožni. Če bomo širili napačna sporočila, bomo ljudem, ki so že zdaj v stiski, povzročili zgolj dodatne težave.
Obenem ne smemo pozabiti tudi na vse tiste slovenske državljanke in državljane, ki so še danes brez dela ali pa živijo na pragu revščine. Država ne sme biti odgovorna zgolj za eno populacijo ljudi, ampak mora ravnati odgovorno tudi do vseh slovenskih državljank in državljanov.”

Generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic: “Zadovoljen sem, ker nas je NSi v teh trenutkih povabila na pogovor. Pred nami je velika naloga. Karitas je ena največjih nevladnih organizacij, ki vidi del svojega poslanstva v skrbi za človekovo dostojanstvo. Prav zaradi tega razloga smo se že meseca maja aktivno vključili v mrežo za pomoč omenjenim ljudem. Na tako imenovanih zbirnih centrih želimo biti prisotni, čeprav se zavedamo lastnih omejitev.
Pripravili smo pet tisoč humanitarnih paketov, ki jih lahko začnemo takoj deliti. Paketi vključujejo hrano, oblačila in higienske pripomočke. Danes sem se udeležil tudi sestanka civilne zaščite, kjer smo se odločno pogovarjali, kako zamašek, ki bo mordal nastal, rešiti, da ne bo prišlo do kaosa, pri čemere se je treba zavedati, da morajo biti oskrbovani predvsem najšibkejši. To je tudi poslanstvo Karitasa.”