POSLANSKA SKUPINA NSi TOKRAT OBISKALA KAMNIK Z OKOLICO

DELI:
12.02.2024, NSi

Poslanska skupina NSi je teden pričela s terenskim obiskom v občinah pod Kamniškimi planinami, kjer želimo pridobiti koristne informacije, ki nam pomagajo pri sprejemanju zakonodajnih odločitev. »Obiskali smo občino Kamnik, Komenda, Mengeš, Trzin in Domžale. Seznanili smo se s problemi, ljudmi, gospodarstva in tudi različnih institucij,« je uvodoma v izjavi za javnost dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Območje, ki smo ga obiskali, so močno prizadele poplave lanskega avgusta, zato še vedno poteka popoplavna sanacija. »Župani so nas opozorili na težave, s katerimi se soočajo pri sanacijski obnovi njihovih občin. Veliko je zamud pri izplačilu drugega dela škode, do zdaj je bilo izplačane samo 40% akontacije za nastalo škodo. Če država ne bo v kratkem uredila preostalega dela tega izplačila, potem se bodo sanacijska dela povsem ustavila,« je opozoril Tonin.

Srečali smo se tudi z različnimi predstavniki gospodarskih in družbenih dejavnosti. »Navdušili so nas zagnani podjetniki, ki s svojim znanjem in izkušnjami ter številnimi vlaganji podpirajo in pomagajo izboljšati lokalno okolje. Projekt KIKštarter, ki smo ga obiskali, je eden izmed takih dobrih primerov izmenjave izkušenj in znanj,« je dejal in nadaljeval: »Podjetje Nektar Natura je vodilni proizvajalec sokov, njihove aparate za točenje pijač pa najdete tudi v največjih hotelskih verigah po svetu. Obiskali smo tudi Novartis Slovenija, ki spadajo med enega večjih investitorjev v regiji. V pogovoru so izpostavili, da Slovenija nujno potrebuje boljše davčno okolje, opozarjajo pa tudi na pomanjkanje zaposlenih. Tukaj se veliko računa predvsem na naš šolski sistem, da bo vendarle proizvajal kadre, ki jih slovensko gospodarstvo potrebuje.«

Poslanska skupina je obiskala tudi nekaj kmetij, kjer  opozarjajo zlasti na pretirano birokracijo. »Namesto da bi se kmetje ukvarjali s svojo osnovno dejavnostjo, več svojega časa posvečajo administraciji in izpolnjevanju številnih nesmiselnih obrazcev. Če bomo v prihodnosti še želeli imeti slovenskega kmeta, potem je nujno, da to birokracijo odpravimo oziroma jo zmanjšamo,« je dodal Tonin.

Kljub stiskam in ujmi, ki je prizadela občine, odhajamo z optimizmom in zadovoljstvom. Veliko potenciala ter trdna volja in vztrajnost sta garant uspeha in napredka.

Hvala vsem za topel sprejem.