POSLANKA VIDA ČADONIČ ŠPELIČ ZA ZAGOTOVITEV PREHRANSKE VARNOSTI V ČASU DRAGINJE

DELI:
19.10.2022, NSi

V primežu energetske, humanitarne krize, ob praznih policah in hladilnikih v skladiščih humanitarnih organizacij se je poslanka in predsednica Odbora za kmetijstvo v Državnem Zboru NSi Vida Čadonič Špelič zavzela za hitrejše izvajanje strategije »projekt Donirana hrana« Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki zmanjšuje izgubo hrane.

Vida Čadonič Špelič: »Sprejeli smo sklep, da vsa ministrstva in njihovi zavodi naredijo vse, da bi bila ta strategija uspešna. To pomeni, da pazijo pri nabavi hrane, pri načrtovanju obrokov, kakšni so ti obroki, ko jih dajejo na krožnik in na koncu, da izobražujejo ljudi. Istočasno smo pozvali tudi lokalne skupnosti, kajti brez njih ne bo šlo, tudi oni imajo svoje zavode, da se isto pridružijo tej akciji«.

Ministrstvo za delo, družine in enake možnosti mora omogočiti javnim delavcem, da lahko opravljajo delo delitve hrane več kot leto dni. Iz naslova javnih del sedaj lahko delajo zgolj eno leto. Ti delavci so se namreč izkazali kot odlični. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vsak konec leta pripravi program izvajanja te strategije in na našo pobudo upam, da bodo podaljšali izvajanje tega projekta na dodatno leto. Mi smo predlagali 4 leta. Nosimo veliko odgovornost  do hrane in do vseh, ki jo proizvajajo in na drugi strani do tistih, ki te hrane nimajo. Se pravi tisti, ki lahko, se moramo zdaj aktivno vključiti. Kot poslanka in kot predsednica odbora lahko povem, da bom še naprej spodbujala vse deležnike tega projekta, ker nimamo pravice na eni strani hrane zavreči, na drugi strani pa jamrati, da so ljudje lačni, je še izpostavila Čadonič Špelič.