POSLANICA MAG. MATEJA TONINA OB DRŽAVNEM PRAZNIKU – DNEVU DRŽAVNOSTI

DELI:
24.06.2022, NSi

Dan državnosti je rojstni dan naše domovine. Rojstne dneve praznujemo skupaj in so namenjeni temu, da se iskreno veselimo naših skupnih uspehov. Ob besedi domovina vsi začutimo ponos. Pomislimo na dom in družino, ki nam pomeni zavetje in varnost. Prava domovina pomeni dom za vse in nikogar ne pušča samega.

Nekaterim se zdi čudež, da smo Slovenci na tem svojem majhnem, prepišnem delu sveta uspeli preživeti vse zgodovinske viharje ter težnje veliko močnejših in večjih narodov. A nam je uspelo – z nam lastno trmo in odločnostjo. Še več, danes živimo v mednarodno priznani, samostojni in neodvisni državi, ki lahko s samozavestjo zre v svojo prihodnost.
Sloveniji je v zadnjih letih uspelo narediti velike korake naprej na različnih področjih. Vesel sem, da je Nova Slovenija s svojo mlado ministrsko ekipo v zadnjih dveh letih odločilno prispevala, da Slovenija postaja sodobna in razvita evropska država. Na gospodarskem področju nadaljujemo z zmanjševanjem razkoraka do najrazvitejših držav Evrope. Pospešeno uvajamo digitalizacijo. Zavedamo se, da kakovostna infrastruktura predstavlja hrbtenico našega razvoja. Ne pozabljamo na mlade, starejše, šibke in ranljive. Slovenija postaja dom vseh nas.

Dogajanje v mednarodni skupnosti nas je znova opomnilo, da mir ni nekaj samoumevnega in da moramo tudi sami prevzeti odgovornost zanj. Velike težave v svetovnem gospodarstvu, podražitve hrane in energije ter splošna negotovost so pokazale, da je mir temelj vsega. Zato moramo poskrbeti za lastno varnost.

Seveda pa se svet ni začel z nami, pa tudi končal ne. Ministrska ekipa NSi je v vladi dobro delo naših predhodnikov nadaljevala in ga na številnih področjih dokončala. Tudi novi vladi priporočamo, naj nadaljuje z zastavljenimi projekti. Le tako bodo zmage dosegljive.
Slovenija je lahko upravičeno samozavestna, zato to jasno pokažimo tudi na mednarodnem parketu. Pričakujemo jasno stališče do Ukrajine, ki bo enako tako doma kot v tujini. Pričakujemo jasno podporo Evropske unije Ukrajini, Moldaviji, Gruziji, pa tudi državam zahodnega Balkana, ki so glede na zadnje dogajanje v Bruslju spet nekoliko pozabljene, čeprav je njihova najboljša prihodnost prav evropska perspektiva.

Ljudje lahko vedno računajo na NSi, ne glede na to ali je v vladi ali v opoziciji. Nikoli vas nismo pustili na cedilu in tako bo tudi naprej. Še naprej bomo branili svobodno gospodarsko pobudo, se zavzemali za dostopnost zdravstva in krepitev varnosti. Ni nas strah iskreno in na glas priznati, da imamo Slovenijo radi.

Dan državnosti je predvsem praznik pogumnih ljudi in praznik izpolnjenega hrepenenja. Vedno znova praznujmo in se veselimo, saj imamo vse razloge za to. Nič nam ni bilo podarjenega, vse smo si morali izboriti sami. Pogum in vrednote iz časov osamosvojitve potrebujemo tudi danes, zato je sporočilo praznika še kako aktualno.

Razvoj in napredek Slovenije lahko zagotovimo, ne da bi se morali kar naprej zapletati v medsebojne spore in hromiti sami sebe. Osebno si iskreno želim več sprejemanja in pripravljenosti na razumen pogovor. Da bi Slovenija resnično postala dom vseh nas, ki imamo ta privilegij, da živimo tukaj.

Zato se veselimo in samozavestni ter povezani praznujmo rojstni dan naše domovine. Jutri prihaja nov dan, ki bo morda težji, zato je še toliko pomembneje, da se znamo veseliti skupnih stvari. Prav to nas lahko reši in nam pomaga, da iz naslednje krize pridemo kot zmagovalci.

Srečno Slovenija, naša ljuba domovina. Bog živi Slovenijo!