POSLANCI NSi ZAHTEVALI POJASNILA O DOMNEVNO SPORNIH RAZPISIH NA DARS-u

DELI:
27.10.2023, NSi

V NSi smo zaradi sumov podkupovanja na Darsu zahtevali nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ. Vodstvo Darsa je na seji ponovno zavrnilo vpletenost v domnevno podkupovanje in kartelno dogovarjanje. »Z vso odgovornostjo povem, da nismo prejeli nobene podkupnine, niti centa,« pa je dejal predsednik uprave Valentin Hajdinjak in dodal:

»Običajno v to hišo pridem z veseljem, danes pa mi je težko, predvsem zato, ker ima Dars neupravičeno umazano ime. Po Sloveniji hodijo razni Roki in Gašperji, si predstavljajo, da imajo pooblastilo Darsa, dajejo obljube, terjajo podkupnino ali pa odstotke od poslov«. Pri tem je izpostavil, da se s Snežičem kljub pobudi ni sestal, niti se ni z njim sestal ali si dopisoval kdo od članov uprave Darsa. Na sejo so bili poleg uprave Darsa vabljeni tudi predsednik nadzornega sveta Dars in uprava SDH.

Janez Cigler Kralj: Očitno je, da Rok Snežič ne odpira vrat v Darsu

Poslanec Jožef Horvat je v razpravi dejal, da je ključna Darsova ničelna toleranca do kakršnekoli korupcije. Vodja poslanske skupine Janez Cigler Kralj je v izjavi za javnost po koncu seje poudaril, da se je na današnji seji izkazalo, da posel, ki je bil izpostavljen v medijih in se je navezoval na podkupnino, ki naj bi jo pobral Rok Snežič, ni bil izpeljan. »Očitno je, da Rok Snežič ne odpira vrat v Darsu,« je dejal in dodal, da so se tudi očitki, ki so jih navajali mediji ob razpisu za avtovleko na avtocestah, izkazali za neupravičene. »Enako tudi pri poslu za specialna tovorna vozila, kjer se je pojavljal očitek, da je razpis prirejen, Državna revizijska komisija ni našla napak, podobno pa so se za neresnične izkazale navedbe, da vrata na Darsu odpira podjetnik Benedečič,« je dejal vodja poslanske skupine NSi.

Na seji sta bila na pobudo NSi sprejeta tudi naslednja sklepa:

  1. Komisija za nadzor javnih financ poziva Policijo, Komisijo za preprečevanje korupcije in Javno agencijo Republike Slovenije za varstvo konkurence, da začete postopke preverjanja sumov nepravilnosti v Družbi za avtoceste Republike Slovenije (DARS d.d.) vodijo prednostno in da skladno z zakonskimi pooblastili preverijo vse očitke, ki so se v zvezi s poslovanjem družbe pojavili v javnosti.
  2. Komisija za nadzor javnih financ poziva Slovenski državni holding, da v okviru svojih pristojnosti preveri vse očitke, ki so se v zvezi s poslovanjem Družbe za avtoceste Republike Slovenije (DARS d.d.) pojavili v javnosti, o izsledkih in izvedenih ukrepih pa v sedmih dneh po sprejemu poročila obvesti Komisijo.