POLITIKA MORA SLUŽITI ČLOVEKU IN NE OBRATNO

DELI:
04.03.2020, NSi

»Slovenska politika se mora iz politične krize in odstopa predsednika vlade mora res nekaj naučiti, če želi resnično delati za dobro, za blaginjo vseh ljudi. Če med koalicijskimi partnerji ni iskrenega odnosa, zaupanja, sodelovanja in medsebojnega spoštovanja, potem je propad koalicije neizbežen. Uničevanje političnih strank je uničevanje demokracije, saj le-te ni brez večstrankarskega sistema,« je bil v svojem stališču ob glasovanju za novega mandatarja jasen vodja poslanske skupine Jožef Horvat.

Dejal je, da je pred nami nov začetek, novo upanje za Slovenijo. »Naše sodelovanje v koaliciji je pogojeno z našo vsebino, z našim temeljnim programom, ki smo ga modernizirali in sprejeli na novembrskem kongresu. Naša ambicija je Slovenijo postaviti na zemljevid 15 najbolj uspešnih držav na svetu po kakovosti življenja. Verjamemo v izjemne potenciale Slovenije in njenih državljanov,« je dejal Jožef Horvat.

Poudaril je, da politika Nove Slovenije temelji na zelo jasnih vrednotah. »Svoje odločitve sprejemamo v dobro ljudi, da omogočamo dostojno, svobodno in izpolnjeno življenje. Politika in politični red morata služiti človeku in ne obratno. Državo hočemo graditi na vrednotah kot so človekovo dostojanstvo, svoboda, pravičnost in varnost, kakor tudi na načelih enakopravnosti, subsidiarnosti, solidarnosti in odgovornosti. Odgovornost je naša politična naloga. Iz odgovornosti posameznika izhaja ideja o politični odgovornosti do celotne družbe. Zagovarjamo politiko, ki temelji na vrednotah in odgovornosti,« je dejal.

Prepričan je, da je država Slovenija dovolj bogata, da moramo vsem zagotoviti dostopnost do zdravstvenih storitev. »Ljudi ne moremo zdraviti z ideologijo. Naša ideologija je besedilo prisege ministrov. Tudi za starejše in obnemogle državljane, ob upoštevanju dostojanstva človeka, o katerem sem prej govoril, ne moremo skrbeti z ideologijo. Naj spomnim, zadnji dom za starejše je država zgradila, ko je resor sociale vodila Nova Slovenija leta 2008,« je dejal Jožef Horvat.

Dodal je, da bo predsedovanje Svetu Evropske unije velik zalogaj, obenem pa priložnost, da specifično težo Republike Slovenije v tridesetem letu njenega obstoja v institucijah Evropske unije, v zvezi NATO in drugih mednarodnih organizacijah dvignemo s tal na nivo, ki si ga Slovenke in Slovenci zaslužimo. Ob koncu pa je dodal še, da se velikokrat iz Ljubljane do naših skrajnih regij ne vidi. »Zato govorimo in smo tudi v koalicijsko pogodbo zapisali, da si bomo prizadevali za decentralizacijo naše države,« je poudaril vodja poslanske skupine.

Potrdil je, da bodo poslanci Nove Slovenije sledili sklepom sveta stranke in bodo za predlog za mandatarja, prispevali vseh 7 glasov. »Novi slovenski vladi želim veliko modrih odločitev,« je dejal Jožef Horvat.