Politika je dolžna najti rešitve za boljšo prihodnost

DELI:
16.03.2018, NSi

Državni zbor je na izredni seji obravnaval predlog priporočil NSi, ki vsebujejo ključne odgovore na izzive naše prihodnosti.

Matej Tonin je na začetku seje poudaril pomen razprave o rešitvah za našo prihodnost. »Nekateri parlamenti imajo celo odbore, ki se ukvarjajo le s prihodnostjo,« je povedal predsednik NSi in dodal: »Danes smo tukaj zato, da bi spregovorili o izzivih prihodnosti in rešitvah zanje.«

Prepričan je, da se v Sloveniji ključni akterji premalo ukvarjajo z bistvenimi problemi, ki pestijo našo državo, vse preveč pozornosti, pa dajejo vsebinam, ki ne pomenijo razvojnega napredka.

Zamujamo z modernizacijo državnih podsistemov

Vodja Nove Slovenije je na seji predstavil tri področja, ki najbolj pestijo naši državo. To so staranje prebivalstva, visok javni dolg in okorno poslovno okolje.

»Predlagamo modernizacijo zdravstva. Denar naj sledi bolniku. Bolnik naj si sam izbere, kje se bo zdravil. Zavarovalnica naj mu zdravljenje tudi plača. ZZZS storitve na Hrvaškem tako že danes plačuje, v Sloveniji pa ne,« je poslancem poudaril Matej Tonin.

Opozoril je na stanje slovenskega poslovnega okolja. »Slovenija je po konkurenčnosti znotraj EU šele na 20. mestu. Če želimo obdržati 8000 mladih, ki vsako leto zapustijo državo, moramo znižati obremenitev poslovnega okolja in omogočiti višje plače,« je prepričan Tonin.

Dodal je, da se bo v prihodnjih 10 letih dodatno upokojilo 100.000 naših državljanov, prebivalstvo se stara. »To pomeni velik pritisk na državne sisteme. Ljudem je treba olajšati odločitev za več otrok, modernizirati moramo tudi pokojninski sistem,« je izpostavil.

Javni dolg še vedno znaša krepko čez 30 milijard, kljub temu, da se zaradi trenutne gospodarske rasti v deležu BDP zmanjšuje. Slovenija ob morebitni krizi zato nima več manevrskega prostora za novo zadolževanje.

»Politika je dolžna in ima pred državljani odgovornost, da napravi vse, kar je v njeni moč, da se stanje v Sloveniji izboljša in najde rešitve za boljšo prihodnost,« je prepričan Tonin.

Močno gospodarstvo je najboljša socialna politika

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je izpostavil predvsem izzive v oblikovanju ugodnega okolja za gospodarstvo: »Najboljša socialna politika je močno gospodarstvo z več delovnimi mesti. Predvsem delovnimi mesti z visoko dodano vrednostjo, kar prinaša tudi višje plače.«

Vodja poslanske skupine NSi je poudaril eno glavnih prioritet NSi, oblikovanje gospodarske klime, kjer bi lahko ljudje s svojim delom preživljali svoje družine in uresničevali svoje sposobnosti. »Znižati moramo davke, odpraviti birokratske ovire in prenoviti izobraževanje,« je zaključil vodja poslanske skupine NSi.